Erdogan: Niko ne može podijeliti Tursku i upravljati njenim narodom

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je Sjedinjene Američke Države zbog ustrajavanja u indolentnom odnosu prema Fetullahu Gulenu i njegovoj terorističkoj mreži FETO, te je poručio da niko ne može podijeliti, niti upravljati Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na ceremoniji u glavnom gradu Ankari, organizovanoj u povodu dodjele diploma polaznicima turske policijske akademije. Tom prilikom se osvrnuo na borbu protiv terorističke oganizacije FETO, na čelu sa Fetullahom Gulenom.

“Čovjek je završio samo osnovnu školu, nema ništa, a zakačili su se za njega i prate ga. Evo, i sada su mnogi pobjegli i žive u njegovim dvorima u Pensilvaniji. Amerika im je dala plac od 400 dunuma i oni kažu odavde ćemo upravljati dešavanjima u 160 država. Ali Amerika ne diže glas. Uprkos mnogim sastancima i tome što smo im dostavili dokazne materijale u 85 kofera i dalje Amerika šuti. To znači da neko želi da upravlja nama i da nas podijeli. Međutim, ovu naciju i ovu državu neće moći podijeliti, niti upravljati njima“, poručio je Erdogan.

Osvrnuo se također i na situaciju u Iraku, te kazao kako Turska neće dozvoliti da se pokušaj zavjere u Iraku prelije i preko njenih granica.

“Onako kako nismo dozvolili da vatra zapaljena u Siriji pređe u Tursku, uz Božju pomoć ćemo zaustaviti i pokušaj zavjere koji je na sceni sada u Iraku. Neka svi znaju da novi Lowrenci ovog puta neće uspjeti“, rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako je turska Policijska akademija jedna od institucija u koju je FETO infiltrirao svoje članove, kako bi ovu instituciju koristilo za vlastite potrebe.

“FETO, koji je stekao moć na načine koji su u suprotnosti sa pravom, pravdom i moralom, uključujući i namještanje ispita za prijem u službu, na kraju je napao i narod ove zemlje. Nakon procesa 17.-25. decembra, a posebno nakon pokušaja puča 15. jula, pokrenuli smo borbu kojom čistimo ovu izdajničku mrežu iz državnih institucija, a ona će biti i nastavljena”, poručio je turski predsjednik Erdogan.