Cilj je ispunjen, podvig je neopisiv

Biti 40. teniser svijeta je značajan uspjeh za svakoga ko uzlaznom putanjom dođe na to mjesto. Biti 40. teniser svijeta za onog čija je uzlazna putanja krenula iz ratnog Sarajeva i iz zemlje koja je i 22 godine nakon rata uglavnom pri dnu svih relevantnih parametara koji mjere sportsku i ekonomsku snagu je neopisiv podvig.

“Mnogo radim na snazi, na svom servisu, na svom forehandu koji treba biti veće oružje i naravno na tom mentalnom dijelu koji će se posložiti sa svim tim kockicama i biti cjelina koja će me uvesti u prvih 50 igrača do kraja godine”, kazao je tada.

Svoj cilj je i ispunio, a sada je na redu da godinu i okonča u društvu 50 najboljih tenisera na svijetu. U ovoj godini, gledajući najzvučnija imena koja je srušio, nije imao učinak kao u 2016. godini, ali ukoliko obratimo pažnju na turnire koje je igrao i na protivnike između 20. i 100. mjesta na ATP rang-listi koje je pobjeđivao, onda dolazimo do odgovora koji kazuje kako je dospio do 40. mjesta.

Primjerice, Džumhur je u 2016. godini savladao Rafaela Nadala i Tomasa Berdycha iz top 10 tenisera svijeta te Bernarda Tomića, tada 19. tenisera svijeta, dok je u ovoj godini iz društva 10 najboljih ili, ako hoćete, 20 najboljih tenisera svijeta savladao “samo” Stana Wawrinku. A kakve je rezultate imao protiv onih iz top 100 ili top 50 u ovoj godini najbolje pokazuju brojke s ATP 250 turnira.

Na 11 ATP 250 turnira u ovoj godini upisao je 18 pobjeda i 10 poraza pri čemu je jedan turnir osvojio, jedan izgubio u finalu, jedan u polufinalu i jedan u četvrtfinalu. Do ove godine samo je jednom uspio igrati polufinale nekog ATP turnira i to 2015. godine kada je poražen u polufinalu ATP 250 turnira u Kazablanki. Ove godine, dakle, tri puta je minimalno stizao do polufinala.