Sex u trudnoći-savjeti

Prvo tromjesečje
Simptomi trudnoće koji se pojavljuju u prvom tromjesečju kao što su mučnine, umor, natečene i bolne grudi ne bude u ženama pretjeranu želju za seksom. Sasvim je normalno da je seks poprilično nisko na listi prioriteta u prvom tromjesečju. Pobrinite se da održite intimnost, bez obzira na izostanak seksa. Maženje i ljubljenje neka zamijene spolne odnose, no ako je sve u redu, lijepo je znati da možete bezbrižno uživati u “posljednjem vlaku slobodne strasti”, prije nego dijete dođe..
Drugo tromjesečje
Tijekom drugog tromjesečja ženama se vraća energija i tad su mnoge najviše raspoložene za seks. Trbuh još nije toliko velik da bi smetao prilikom spolnih odnosa, hormoni se normaliziraju pa je sve manje neobičnih promjena raspoloženja, a žene se osjećaju bolje i emocionalno i fizički. Seks u trudnoći najučestaliji je u ovom tromjesečju.
Treće tromjesečje
U trećem tromjesečju količina seksa će se smanjivati. Trudnice nose sve veću težinu i sve više posvećuju pažnju djetetu koje dolazi. Osim toga, težina trbuha stvara im probleme sa žgaravicom, otežava spavanje, a neispavana i umorna žena nije pretjerano raspoložena za seks.
Kada se vi i partner odlučite na seks, vrlo je važno imati zdravu komunikaciju o emocionalnim i tjelesnim željama. Ohrabrite svog muškarca, većina njih je jako preplašena da će seks ozlijediti dijete, pa ne bi bilo loše da im objasnite kako je beba vrlo sigurna u maternici.
Ako se bojite da bi seks mogao izazvati prijevremeni porod, ti strahovi su neutemeljeni, osim ako ste u nekoj od rizičnih skupina, no liječnik će vas upozoriti na to već početkom trudnoće.
Ako niste raspoloženi za seks, mnogo je načina za održavanje intimnosti.