Ne činite ove 3 kobne greške kod odgoja djece

KAD prođe period dojenčeta, odnosno, kad dijete uđe u fazu interakcije, počinje ono što nazivamo odgojem, a ono zahtjeva čitav niz pravila. Toga je svjestan svaki roditelj, baš kao i to da odgoj ne prestaje polaskom u školu ili početkom tinejdžerskih godina.

Ako ćete ispraviti samo ove 3 greške ili ih nikada neće ni činiti, odgoj vašeg djeteta bit će puno, puno lakši.

1. Niste dosljedni u svojim pravilima

Ne može danas biti dozvoljeno nešto što im sutra branite. Sjetite se, djeca nisu dovoljno zrela za zaključke pa ih svojom nedosljednošću ne nagrađujete, već zbunjujete, a zbunjeno dijete teško da će moći shvatiti pravila koja im postavljate.

2. Previše naređujete

Djeca nisu vojnici koja reagiraju na naredbe. Djeca su nježne duše koje će na suradnju najprije potaknuti opuštena atmosfera i vaš nježan glas.

3. Previše ne, premalo da

Nije svaki dječji zahtijev nerazuman pa radije svaki od njih dobro odvagnite prije nego autoritativno kažete “ne”. Sjetite se, djeca jako dobro reagiraju na pozitivan poticaj pa će od vas, kad im počnete uslišavati razumne želje, sve više tražiti upravo to, a sve manje izvolijevati ono što im zabranjujete.

Uz vašu dosljednost, strpljenje i nježnost, dijete će puno prije naučiti upravo ono što ih želite podučiti dobrim odgojem.