Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO: Primjena novog zakona mora početi 1. januara naredne godine

Govoreći o finansijskoj situaciji Zavoda PIO objašnjava da je ona dosta bolja u odnosu na prošlu godinu, te da će i septembarske penzije sve biti isplaćene 5. oktobra.

– Stari zakon je toliko prevaziđen. Primarni problem je što su po starom zakonu penzije sve više. Naime, veliki broj ljudi je imao i ima više penzije od plaća, što se mora zaustaviti, jer će to ekonomski upropastiti državu. A s druge strane, taj zakon je izuzetno nepravedan prema onima koji su recimo otišli mnogo ranije u penziju, primjera radi, do 31.7.1998. godine, jer su njihove penzije izuzetno niske. Tako da će novi Zakon o PIO-u za buduće penzionere donijeti pravednost i ispravit će se i dio nepravde prema onima koji su otišli u penziju do 1998. godine, odnosno, do 2008. godine, u nekoj manjoj mjeri. Barem je takav plan.Taj zakon bi morao biti donesen što prije, tačnije njegova primjena bi morala početi 1. januara 2018.godine. Ostalo je da se u ovom periodu usklade odredbe tog zakona kroz Vladu FBiH i Parlament – govori nam Krnjić.

On je ovom prilikom objasnio da li bi stupanjem na snagu novog zakona o PIO-u zahtjevi za prijevremeno penzionisanje ugrozili stabilnost Zavoda PIO.

– Prijevremeno penzionisanje je izuzetak koji je prekinut krajem 2015. godine. I to je ispravan pristup, jer to u principu nije, tako da kažem, normalna penzija i ne bi trebalo da je bude. Međutim, novi zakon je predvidio raniji odlazak u penziju. Postoje uslovi koje će trebati ispuniti i granica će se svake godine pomjerati, a tiče se staža i godina života. Nešto će biti povećano zahtjeva po donošenju Zakona za takvu vrstu penzionisanja, ali ne očekujem da će nas to finansijski ugroziti. Ne zna se koji je tačan broj takvih ljudi. Ono što mi imamo u bazi, pravo na takvu vrstu penzionisanja ima 24.000 penzionera. Ali mi ne znamo koliko je njih zainteresirano da ide u penziju – objašnjava Krnjić.

Osvrnuvši se na trenutno finansijsko stanje Zavoda PIO/MIO kaže da je ona dosta bolja u odnosu na prošlu godinu.

– Situacija je ove godine značajno bolja. Mi evo za devet mjeseci ove godine imamo prihode od doprinosa, kao naš izvorni prihod, bukvalno za stotinu miliona i tristo hiljada KM veći nego lani za istih devet mjeseci. Ali to ne znači da sada imamo 100 miliona viška, nego je to je bio manjak lani. Time smo deficit smanjili na 165 miliona KM. Podsjećanja radi, toliko nam je je potrebno za isplatu penzija na mjesečnom nivou. Što se tiče tempa isplate penzija, ona će i u ovom mjesecu početi i završiti 5. oktobra. Odnosno, trajat će jedan dan, što je svakako pozitivno – kazao je Krnjić.