Cvijanović očekuje usvajanje izmjena Zakona o akcizama

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar finansija RS Zoran Tegeltija, naglašena je potreba da svi nivoi vlasti u BiH ispunjavaju svoj dio definisanih obaveza kao preduslov za realizaciju aranžmana sa MMF-om.

Cvijanović je ponovila, kako je saopćeno, da je entitetska vlade pokazala svoju jasnu opredijeljenost da aktivno učestvuje u aranžmanu time što je svoj dio obaveza ispunila u decembru 2016. godine.

Naglasila je da taj bh. entitet očekuje da izmjene Zakona o akcizama budu usvojene, te da o tome postoji saglasnost sa Vladom FBiH, što je od suštinskog značaja, s obzirom na to da su entiteti nosioci reformskih procesa i ključni akteri u definisanju i implementaciji razvojnih politika.

Sagovornici su ocijenili da je neophodno prevazići političke razlike i djelovati konstruktivno u pravcu ispunjavanja uslova iz Reformske agende na koje su se obavezali politički akteri i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Cvijanović je istakla da politizacija pitanja koja su od suštinskog značaja za razvoj i pokretanje novih investicijskih procesa, a koja je prisutna na nivou BiH, utiče na odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama i ugrožava reformske procese koji su važni za sve građane – saopćeno je iz entitetske vlade.

Predstavnici MMF-a pružili su, kako se dodaje, podršku naporima koje su institucije RS-a pokazale ispunjavajući uslove iz svoje nadležnosti u zadatim rokovima, a tokom sastanka razgovarano je i o drugim aktuelnim temama u finansijskom sektoru i oblasti fiskalne politike.

Tagged