Mještani bihaćkog naselja Segeti u problemima

BIHAĆ, SEGETI – Mještanima bihaćkog naselja Segeti obilne kišne padavine su ovih dana značajno oštetile cestu a veliki kanali otežali su saobraćaj automobila i kretanje pješaka. U donjem dijelu naselja cestu su preplavile velike količine vode stvorivši jezero zbog kojeg djeca ne mogu u školu. S ovim problemom koji, kako kažu, datira još od početka realizacije KFW-projekta, upoznali su nadležne u Zavodu za prostorno uređenje Grada Bihaća koji do sada konkretno nisu ništa poduzeli.

Zagorčan život

Ismeta Bećirspahića i Smaila Dizdarića s grupom mještana Segeta zatekli smo na razrovanoj cesti u ovom naselju u kojem je također realiziran KFW-projekt nakon kojeg očekuju asfaltiranje ove saobraćajnice kako bi nesmetano mogli prilaziti svojim kućama, odlaziti i dolaziti s posla, djeca ići u školu. Očekujući početak asfaltiranja, kišne padavine su im još od Bajrama uništile cestu i zagorčale život. -Pred Bajram je poravnan put, izravnano za asfaltiranje, i tad je sve prestalo. Počele su padati kiše i došlo se do situacije da se ovim putem više ne može ići. Mi taremo auta, djeca idu u školu, bolesni idu u grad i u bolnicu. Jednostavno, vidjeli ste da se dole lokve, da se izlila voda, da su to jezera, da se ne može više proći. Ja ne znam dokad više ovo čekati, jer ovo je nepodnošljivo više na ovaj način, kaže Ismet Bećirspahić, jedan od mještana Segeta. Bećirspahić dodaje kako su ih posjetili inžinjeri Zavoda za prostorno uređenje Grada Bihaća i uvjerili se u stanje ove saobraćajnice. Tvrdi kako su im obećali da će nakon kiša, radovi na izgradnji puta biti nastavljeni, ali radova na pripremama za asfaltiranje još nema ni na vidiku.

Sami saniraju

Sami pokušavaju sanirati posljedice i popraviti prilaze svojim dvorištima i kućama. -Mi svakodnevno nasipamo put svojim sredstvima, međutim, čim padnu prve kiše to su ogromni problemi. Put se snese kao što možete vidjeti. Svaka kiša koja padne nama stvara problem, zato što je put prije ovoga bio nasut, uvaljan za asfalt. Čim dođe do padavina, pošto je ovo velika strana taj se naspini materijal jednostavno s puta snese i mi imamo ove probleme kao što sada možete vidjeti, kaže mještanin Smail Dizdarić. Mještani Segeta pozivaju nadležne da blagovremeno reaguju i otklone posljedice obilnih padavina koje su im uništile put kroz naselje, ali i riješe problem izlijevanja veliih količina oborinskih voda usljed kojih je preplavljena cesta i zbog čega im je onemogućen prolazak ovim dijelom naselja, do škole, ambulante i grada. Samir TULIĆ

/reprezent.ba