Opustite se bez tableta: Deset najboljih prirodnih lijekova za smirenje

Bez obzira na to da li imate burnu ljubavnu vezu ili probleme i stres na poslu, priroda nudi svoja rješenja za opuštanje. Od kockice čokolade koja umanjuje nivo hormona stresa, preko mirisa lavande koji može da vam poboljša kvalitet sna, predstavljamo deset provjerenih načina da se smirite.

Lavanda

Ne možete da spavate jer ste pod pritiskom na poslu i probili ste sve rokove da završite započeto? Pokušajte sa aromaterapijom lavandom. Dokazano je da lavanda liječi blagu insomniju. Pravi se od osušenih cvjetova i esencijalnih ulja biljke, a svaki njen dio ima ljekovito dejstvo. Možete je koristiti kao losion za tijelo ili opuštajuću kupku, piti čaj od lavande ili zapaliti mirisne svijeće.

Slatki krompir 

Sljedeći put kada budete željeli pobjeći od osjećaja anksioznosti, sjetite se ovoga: slatki krompir je prirodni neprijatelj stresa jer je slatkog ukusa i pun je ugljenih hidrata. Osim toga, ima dosta vlakana koja pomažu da lakše svarite hranu, a to sve utječe da budete emotivno i fizički smireni i pribrani. Također, krompir održava osjećaj zadovoljstva.

Kamilica 

Nekim noćima se isključi naš um, a nekim tijelo. Kada se tijelo isključi, kamilica pomaže. Dokazano je da kamilica, kada se konzumira kao čaj, smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i uspješno smiruje tijelo. Međutim, sve trudnice koje su alergične na sijeno i ambroziju moraju prvo konsultovati ljekara prije nego što počnu da koriste kamilicu.

Crna čokolada

Za sve ljubitelje čokolade, prijatno iznenađenje – postoji razlog da se čokolada konzumira redovno. Količina od 40 grama umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, a to uklanja anksioznost. To što uživate dok je jedete oslobađa endorfine u mozgu i vi ste savršeno sretni.

Kantarion 

Kantarion raste svuda po svijetu, koristi se za liječenje depresije ako se konzumira kao čaj ili kao dodatak ishrani. Dokazano je da značajno popravlja raspoloženje i interesovanje kod blago depresivnih osoba. Ipak, kantarion može imati negativne posljedice ako se konzumira sa nekim namirnicama ili lijekovima, pa je potrebno konsultovati ljekara prije početka uzimanja.

Mlijeko

Dosta osoba postane pospano kada popiju mlijeko jer u njemu ima triptofana, aminokiseline koja se nalazi i u ćuretini. Od toplog mlijeka ćete biti pospani i zato što vas ovaj napitak podsjeća na djetinjstvo.

Pasiflora

Ova biljka veoma uspješno liječi napetost i nervozu. Koristite je u obliku dodatka ishrani (u tabletama ili kao tinkturu) i pomoći će vam da se opustite. Ovaj cvijet se koristio kao preporučeni sedativ koji se kupovao bez recepta do 1978. godine.

Puter od kikirikija 

Kada osjetite da vam tijelo gubi snagu jer niste dovoljno spavali, puter od kikirikija je rješenje jer djeluje kao gorivo za tijelo. U njemu ima dosta vitamina B6 koji reguliše krvni pritisak i podiže raspoloženje. Najbolje je da koristite prirodni puter jer u njemu nema previše šećera koji može pokrenuti negativne posljedice B6 vitamina.

Valerijana

Uz pomoć valerijane su se ljudi odmarali stoljećima. Prvi put je upotrebu valerijane zabilježio Hipokrat kao biljku koja utječe na organizam kao sedativ. Možete je pronaći u više od 50 oblika: tablete, sokovi, čaj, kapi… Prije nego što je počnete koristiti, obavezno porazgovarajte sa ljekarom jer će vam on reći koji oblik je za vas najpodobniji.

Cjelovite žitarice 

Za bolje raspoloženje i osjećaj sreće pojedite jednu veliku porciju ugljenih hidrata koji oslobađaju serotonin, “neurotransmiter sreće”. Idealne su integralne žitarice i zrnevlje (integralni hljeb, zob, kinoa i smeđa riža) ili leguminoze (grašak, grah ili leća).