Putinovi anđeli: Noćni vukovi na turneji “Ruski Balkan”

Nedeljnik Newsweek tekst počinje svojim saznanjima da će 15 članova “Noćnih Vukova” 19. marta doći u Srbiju i Bosnu kako bi “istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom nje vjerovatno će se sastati sa političkim predstavnicima Republike Srpske.

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom historijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada, piše Radio Slobodna Evropa.

“Ako pogledate šta ti ljudi rade. Oni inspirišu ekstremističku ideologiju i povezani su sa različitim grupama koje podstiču ekstremizam”, rekao je Reuf Bajrović, bivši političar u Bosni, za Newsweek. “Ovo vidim kao dio njihove šire strategije, da destabilizuju Balkan u nečemu u čemu žele.”

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu.

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom političara bosanskih Srba Miloradom Dodikom i autokratskom vladom Predsednika Srbije Aleksandra Vučića “, kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

“Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih vjerovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici.”

Bez obzira na to da li Rusija ima uticaja, rukovodstvo Noćnih vukova očigledno vjeruje da je banda historijska misija.

“Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvijezdama uz pomoć kojih pišemo historiju i koji su zauvijek povezani sa borbom za budućnost Rusije”, rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za ” Srpski glas”.

Putinovi anđeli

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika. Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu.