“Nezavisni” Macron izgubio ponovljene izbore

Sindrom ” NEZAVISNIH”  nije zahvatio samo BiH ( iako je to kod nas najizraženije ) ali u normalnim demokratskim zemljama građani takve ubrzo, nakon što se ne snađu na političkoj sceni, kažnjavaju. Iako se u prvi mah ti “NEZAVISNI” svojom veoma umiljatom pričom učine kao alternativa ipak nakon što budu izabrani uglavnom ne urade ništa od onog što su pričali. Takav je slučaj svugdje u Svijetu pa i kod nas u BiH. U razvijenim demokratskim sistemima građani ih vrlo brzo uklone sa političke scene i više nikada ne dobiju priliku. Takav slučaj je zabilježen i u Francuskoj.

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona izgubila je na dva ponovljena izbora za mjesta u francuskom Parlamentu, nakon što je na parlamentarnim izborima prošlog juna osvojila vladajuću većinu.

Dva mjesta u Donjem domu Parlamenta osvojila je konzervativna stranka Republikanaca, podržana novim čelnikom Laurentom Wauquiezom, žestokim kritičarem Macrona, kojem predbacuje da nema doticaja s ruralnom Francuskom, kao i da je slab na pitanjima sigurnosti.

Macron, čija proevropska i poslovnom sektoru naklonjena stranka Republika u pokretu još kontrolira 309 od 577 mjesta u Narodnoj skupštini, doživio je pad popularnosti nakon što je preuzeo vlast.

“To je udarac kojim se ozbiljno kažnjavaju vladine politike čiji su utjecaj na terenu građani oštro osudili, a prije svega odnose se na podizanje poreza za srednju klasu i penzionere, kao i neočekivani porast imigracija i kriminala”, izjavio je Wauquiez.

Rezultati proglašeni nevažećim

Jedan član Republikanaca ponovo je izabran u izbornoj jedinici Belfort 1 na istoku Francuske sa 58,93 posto glasova, nasuprot 41,07 posto glasova za kandidata Macronove stranke.

Ostale stranke, uključujući radikalno desni Nacionalni front, eliminirane su u prvom krugu izbora prošle nedjelje.

Kandidat Macronove stranke također je izgubio i na ponovljenim izborima u jedinici Val d’Oise, sjeverno od Pariza, a kasno u nedjelju priznao je pobjedu svom konzervativnom protivkandidatu, pri čemu konačni rezultati još nisu poznati.

Izbori su ponovljeni nakon što je francuski Ustavni sud prošlogodišnje rezultate proglasio nevažećima.