Madrid odbacio katalonski poziv za posredovanjem: “Nema pregovora izvan zakona”

ŠPANJOLSKA vlada odbacila je poziv proneovisnog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta za posredovanjem koje bi pomoglo riješiti katalonsku krizu i pozvao ga je da se vrati poštivanju zakona, prenose agencije.

“Ako Puigdemont želi razgovarati ili pregovarati ili poslati posrednike, on savršeno dobro zna što mora učiniti prije toga: vratiti se zakonu od kojeg nikada nije smio odustati”, reagirala je španjolska središnja vlada u priopćenju.

Vlada konzervativnog premijera koju vodi Mariano Rajoy upozorila je Carlesa Puigdemonta da ona “neće nikada prihvatiti ucjenu (…) Povucite prijetnju o odvajanju”, rekao je.

U srijedu navečer Carles Puigdemont ponovo je predložio da se međunarodni posrednici uključe u rješavanje katalonske krize te je ustvrdio da je dobio “nekoliko prijedloga” koje Madrid nije prihvatio.

Puigdemont je u govoru optužio španjolskog kralja Filipa VI. da je hotimice ignorirao milijune Katalonaca osudivši njihove težnje za neovisnošću.

Izvan zakona i stvarnosti

“Ne samo da je Puigdemont pokazao da je čelnik koji radi izvan zakona, on je apsolutno izvan stvarnosti”, poručila je potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria u srijedu navečer.

Na referendumu u nedjelju u Kataloniji, koji je španjolska policija nasiljem nastojala spriječiti,  glasalo je 2,6 milijuna od 5,3 milijuna birača, a od izašlih, uglavnom zagovornika neovisnosti, 90 posto izjasnilo se za proglašenje samostalne republike Katalonije.

Dijalog gluhih vodi se već nekoliko godina između Madrida i katalonske vlade što je zemlju dovelo u najtežu političku krizu od pokušaja državnog udara u veljači 1981.

Mariano Rajoy odbija razgovarati o referendumu o samoodređenju u Kataloniji pozivajući se na Ustav koji predviđa da se takav tip referenduma može održati samo na cjelokupnom prostoru Španjolske.

Katalonski parlament sazvao je za ponedjeljak posebnu sjednicu kako bi odlučio o koracima nakon referenduma.