Angela Merkel ide u četvrti mandat

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel počinje četvrti mandat u uvjetima jačanja ekonomskog rasta, pada nezaposlenosti i povećanja proračunskog viška, konstatirali su vodeći njemački ekonomski instituti, podižući procjene njemačkog gospodarskog rasta.

“Njemački ekonomski rast ubrzao je i obuhvatio veći broj sektora”, konstatirali su münchenski institut Ifo, berlinski DIW, IWH iz Hallea, IfW iz Kiela i RWI iz Essena u najnovijem polugodišnjem izvješću o najvećem europskom gospodarstvu.

Neće biti posljedica po gospodarstvo u slučaju dužih pregovora o vladi

Drže da gospodarstvo vjerojatno neće pretrpjeti značajne negativne posljedice u slučaju dugotrajnih pregovora o novoj vladi nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora.

“Nova njemačka vlada počinje mandat uz značajan povoljan vjetar kada je u pitanju gospodarstvo”, konstatiraju instituti, koji očekuju da će proračunski višak iduće godine uzletjeti na 37,3 milijarde eura, te na 43,7 milijarde u 2019. godini. Ove bi godine trebao iznositi 28,3 milijarde eura.

Najveće europsko gospodarstvo porast će iduće godine dva posto, nakon ovogodišnjih 1,9 posto, procjenjuju instituti u najnovijem izvješću, predstavljenom u četvrtak u Berlinu.

U 2019. godini trebalo bi usporiti na 1,8 posto, procjenjuju u Ifou, DIW-u, IWH-u, IfW-u i RWI-ju.

Stefan Kooths iz IfW-a upozorio je i na prijetnju pregrijavanja pojedinih dijelova industrije.

“Gospodarstvo već neko vrijeme bilježi uzlazni trend i u pojedinim njegovim segmentima pojavljuju se prvi znakovi napetosti”, kzaoa je Kooths na konferenciji za novinstvo prilikom predstavljanja izvješća.

U travnju instituti su za ovu godinu prognozirali rast po stopi od 1,5 posto, te od 1,8 posto u 2018. godini.