“Pume” demantiraju Grabar-Kitarović: Bili smo u BiH po zapovijedi generala Bobetka

Hrvatska nije nikoga napala, Hrvatska nije bila agresor u BiH, izjavila je danas predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako je Žalbeno vijeće Haškog tribunla pravosnažno potvrdilo postojanje “udruženog zločinačkog poduhvata” i “međunarodni oružani sukob” s učešćem jedinica HV-a, predsjednica susjedne zemlja presudu, jednostavno, ne priznaje, prenosi bh. informativni servis INS.

Vojnici govore istinu

Ako već ne priznaje presudu sudije Carmela Agiusa, koji je pravosnažno oslobodio generala Antu Gotovinu, onda bi, ipak, morala da prihvati ono što su za povijest ostavili veterani jedinica od kojih je neke Grabar-Kitarović visoko odlikovala ili bila pokrovitelj njihovih godišnjica.

Jedan od takvih argumenata donosi Monografija 7. gardijske brigade – “Puma”.

Ova brigada Hrvatske vojske ustrojena je 23. decembra 1992. godine u kasarni “Ivan V. Drašković” u Varaždinu. Za prvog zapovjednika brigade bio je postavljen dotadašnji zapovjednik 5. bojne 1. A brigade ZNG-a “Tigrovi” Ivan Korade.

Tokom rata 7. gardijska brigada, sastavljena uglavnom od stanovnika sjeverno-zapadne Hrvatske, etablirala se kao najuspješnija postrojba HV-a.

U Monografiji potvrđuju da su boravili na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja krajem 1993. godine i to po, kako navode, posebnoj zapovijedi načelnika GS OS Hrvatske vojske (u to vrijeme Janko Bobetko, op.a.) i posebnoj zapovijedi ZP Split.