‘Mesić je ustaša po potrebi, on je sada na smetlištu povijesti’

Kada bi netko odcijepio dio Bosne i Hercegovine, da se mene pita, ja bih presjekao koridor i to bi bilo za par sati gotovo, izjavio je bivši hrvatski predsjednik. Na to je reagirao Milorad Dodik:

Umišljeni mirotvorac Stjepan Mesić opet je obukao ustaško odijelo koje navlači po potrebi i samo kada treba napadati Srbe i Republiku Srpsku ili držati ustaške govore po Australiji, izjavio je Milorad Dodik za agenciju Srna komentirajući izjavu bivšeg hrvatskog predsjednika da se mora spriječiti svaki pokušaj cijepanja dijelova BiH poput onoga kakvoga zagovara Dodik.

– Kada bi netko odcijepio dio Bosne i Hercegovine, da se mene pita, ja bih presjekao koridor i to bi bilo za par sati gotovo, kazao je Mesić za FTV.

Dodao je kako bi u takvom hipotetskom scenariju i Hrvatska imala obvezu reagirati, jer je ona potpisnica Daytonskog sporazuma kojim se jamči cjelovitost BiH. Mesić je ocijenio kako Dodik iskreno vjeruje da se BiH može podijeliti pa u tom smislu i poduzima korake, no bivši hrvatski predsjednik drži kako će Dodika vrijeme razuvjeriti, baš kao i što je i mnoge druge, jer je BiH nedjeljiva.

Dodik je pak na to Mesiću odgovorio kako je on “grobar Jugoslavije”, koji je sada “na smetlištu povijesti” te stoga njegovo zagovaranje ratnih opcija i zazivanje intervencije NATO-a nema nikakvih izgleda.

Slično Mesiću reagirao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, koji je kazao kako su Dodikovi snovi o ujedinjenu RS i Srbije ništa više osim snova.

– I ja imam pravo na svoje snove, a moj san je BiH u Europskoj uniji, kazao je Inzko, a i to je prokomentirao Dodik.

– Što se tiče Mesićeva istomišljenika Valentina Inzka i njegovih snova, poručujem mu da ide u svoju zemlju i tamo sanja, jer ne znam što će više ovdje, poručio je Dodik austrijskom diplomatu.