Press SDA USK-a: Vlada FBiH je povećala izdvajanja za Krajinu

Zastupnici SDA u Parlamentu FBiH koji dolaze iz Unsko-sanskog kantona obratili su se danas javnosti tvrdeći da Krajina nije zapostavljena u Budžetu FBiH za 2018. godinu te su izrazili nadu da će USK ove godine zabilježiti najveći poslijeratni iskorak kada je riječ o investiranju. Cilj zastupnika SDA iz USK bio je primarno obrazložiti mjesto Krajine u Budžetu FBiH za 2018. godinu. Zastupnik Esad Bašagić je rekao da je bilo mnogo dezinformacija kada je riječ o budžetu FBiH za 2018. godinu te su predstavili, kako su rekli, egzaktne pokazatelje koji govore drugačije.

“Tekući transferi općinama i kantonima su povećani za 50 posto i planirani su u iznosu od 18 miliona KM. Smatramo da će i USK participirati u ovim sredstvima. Nastavljena su ulaganja u aerodrom Bihać koji će u budžetu 2018. dobiti 2,5 miliona KM. Tu je i transfer Željeznicama FBiH u iznosu od 2,3 miliona KM za elektrifikaciju Unske pruge na relaciji Bihać-Blatna, radovi na ovom projektu su već počeli i čini mi se da ćemo se ove godine željeznicom povezati s glavnim gradom BiH. Također, ministar Dedić će iz 65 miliona KM planiranih za poticaje poljoprivredi izvršiti isplatu preostalog duga stvorenog u ranijem periodu, jedna četvrtina ukupnih sredstava za poljoprivredu dolazi na USK. To je otprilike 18 miliona KM. Pored toga, budžet FBiH će i dalje s 500.000 KM podržavati Nacionalni park ‘Una’”, objasnio je Bašagić.

Istakao je da navedenim podacima žele pokazati da je budžet dobar i ima pozitivan trend, ali i da “USK ima i bit će u budžetu FBiH”. Na pitanje šta se desilo s klubom krajiških zastupnika u Parlamentu FBiH koji je formiran na početku ovog mandata, Bašagić je rekao da je taj klub funkcionisao svega nekoliko sjednica.

“Poslanici iz opozicije su shvatili da je najbolje prozivati i kritikovati Sarajevo. Meni je žao da se rasformiralo to tijelo, jer da smo bili ujedinjeniji sigurno bi bilo i više projekata i sredstava za USK, a manje pljuvanja po našem jedinom ministru iz Krajine, gospodinu Dediću, koji svoj posao obavlja časno i pošteno”, rekao je Bašagić.

Ne stoji teza o “ugroženosti” Krajine

Zastupnik Asim Kamber je istakao da tezu o “ugroženosti” Unsko-sanskog kantona apsolutno osuđuje i ne prihvata.

“Pričati da smo ugroženi, a za to ne iznositi nikakve činjenice za mene je neozbiljno”, rekao je Kamber.

On je istakao da su se, u odnosu na period kada je na čelu Vlade FBiH bio Nermin Nikšić, povećala izdvajanja za USK.

“U 2013. godini USK je dobio 911.000 KM iz budžeta FBiH za projekte. Dakle, naš kanton tada nije dobio ni puni milion KM. U isto vrijeme, HNK je dobio 28 miliona KM. Ovo što je sada u budžetu je puno više nego što je SDP-ova Vlada dala USK. I ja sam uvjeren da će USK ove godini zabilježiti najveći poslijeratni iskorak kada je riječ o investiranju”. Najlakše je uključiti LIVE prenos na vlastitom profilu na društvenim mrežama i tobože se boriti za Krajinu riječima i pričati ono što je građanima milo za čuti kao što to rade poslanici iz opozicije sa našeg kantona ali od toga nema ništa”, rekao je Kamber.

Na novinarsku konstataciju da je i premijer USK Husein Rošić (SDA) također kritikovao više nivoe vlasti s obrazloženjem da je Krajina u određenoj mjeri zapostavljena, Kamber je rekao da je premijer USK premijer svih građana.

“I mi podržavamo činjenicu da se i on kritički zalaže za Krajinu. No, treba reći da snažnije kritike upućujemo kolega Bašagić i ja. Na posljednjoj sjednici Kluba zastupnika upravo smo se mi izborili da se vrati dug našim poljoprivrednicima. Također, treba reći da projekti u Krajini nisu bili vezani za nivo FBiH, već isključivo za Zakon o akcizama. Vidjeli ste da je raspisan tender za projekt ceste Stolac-Neum. Niko nas ne sprečava da raspišemo javni poziv za sve projekte, ako ih imamo”, istakao je Kamber.