Predstavljamo – Varoška Rijeka kod Bužima

Jedno od starijih naselja u općini Bužim jeste i Varoška Rijeka, čije postojanje datira još iz vremena srednjeg vijeka. Mjesto koje je nosilo naziv Kostajnica u prošlosti je bilo mnogo veće, i pored današnjeg naselja Varoške Rijeke obuhvatalo je i prostor Vrhovske, Bućevaca i Zaradostova. Centralni dio naselja smješten je u dolini Bužimnice, na koju se naslanjaju manje potočne doline te brda i kose.

Stara džamija izgrađena je 1922. godine. U njenom podnožju nalazi se mezarje sa nekoliko starih nišana, zatim kameni biljezi „hadži-taši“. Nova džamija prelijepog izgleda izgrađena je 1991. godine. Nakon Drugog svjetskog rata u Varoškoj Rijeci je nekoliko godina egzistirala zemljoradnička zadruga, koja je kasnije pripojena ZZ Bužim. Za te potrebe je 1948. godine izgrađena zgrada zadružnog doma. Objekat četverorazredne škole izgrađen je 1954. godine. Izdvajanjem iz MZ Bužim, Varoška Rijeka je  kao prvo naselje poslije Bužima dobila status mjesne zajednice 1979. godine. Iste godine na području ove mjesne zajednice izgrađeno je nekoliko farmi, u kojima se uzgajala perad do proteklog rata.

Sa osnovnom školom izgrađenom 2003. godine, zatim domom kulture, regionalnom saobraćajnicom, uličnom rasvjetom, te drugim značajnim sadržajima, uz Čavu i Konjodor, Varoška Rijeka danas predstavlja sekundarni centar općine Bužim.