Predstavljamo : Stijena kod Cazina

-Najveća mjesna zajednica općine Cazin
-Broj stanovnika po zadnjem popisu 7888.
-Smještena u podnožju brda zvanog “Gomila” uz magistralni put koji spaja Bosansku Krupu,Bosansku Otoku,Bosanski Novi a i ostatak Bosne sa Cazinskom krajinom.
-Područje bogato šumom,pašnjacima,izvorima vode,industrijski nerazvijeno,glavna aktivnost stanovnistva pored poljoprivrede je potraga za vizom.
-Neka od obilježja Stijene su prije svega srednjovjekovna tvrđava “Bijela Stijena”,Mala i Velika Gomila,riječica Horljava,koja je inače ponornica i ponire ispod jedne velike stijene po kojoj je i samo mjesto dobilo i ime.
-U Stijeni djeluje i nekoliko udruženja građana, sportski kolektiva: KUD”Stijena”,Lovačko društvo “Gomila”,NK “Gomila”,TaeKwonDo klub “Tigar”,…

-MZ Stijena čine slijedeća naselja:
Stijena,Glogovac,Vilenjača,Podgredina,Bajrići,Zmajevac,Tromeđa,a ona se pak sastoje od brojnih sela i zaseoka.
-U MZ Stijena su i četiri područne škole(Glogovac,Zmajevac,Podgredina i Vilenjača) te centralna škola u Stijeni.
-Što se tiče vjerskog života on je organizovan u šest džemata,samim tim u MZ Stijena je i šest džamija,odnosno sedam ako brojimo onu u starom gradu,koja je inače i jedna od najstarijih džamija u Cazinskoj Krajini.

-U proteklom ratu stijenjani su dali veliki doprinos u odbrani BiH,čemu svjedoče i šehidska obilježja u Stijeni,Bajrićima,Podgredini i Glogovcu,te doprinos u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

-Ako zanemarimo neke nedostatke,koji će se kad tad riješiti,Stijena je jedno lijepo mjesto za živjeti