Predstavljamo: DŽemat Vrhpolje kod Sanskog Mosta

Vrhpolje je smjesteno na obalama dvije rijeke,s desne strane rijeka Sana a s lijeve Sanica.Sanica se ulijeva u Sanu u Sastavcima (Vrhpoljsko polje).Vrhpoljsko polje se prostire duz rijeke Sane od Donjeg Kamicka pa sve do Sastavaka.Prije rata 1992 polja su bila obradjivana,naizmjenicno se je sijala psenica i kukuruz,jeseni je sluzilo za pasu.Vrhpolje je obkoljeno selima;sa istoka Ilidza i Kozica,sa sjevera Tomina i Kljevci,cijelom zapadnom stranom proteze se selo Hrustovo dok na juznoj strani selo granici sa selima Gornji i Donji Kamicak.
Na jugoistoku sela uzdise se brdo Strazbanica,dok je na zapadnoj strani Galaja.
Stanovnici Vrhpolja su Bosnjaci,islamske vjeroispovjesti.Vrhpolje je smjesteno 14 km sjeveroistocno od Sanskog Mosta.Prije agresije na BIH Vrhpolje je imalo oko 1200 stanovnika,dok je danas taj broj sveden ona oko 1000 jer je u toku rata smrtno stradao veliki broj stanovnika,o cemu svjedoci i sehidsko mezarje u Vrhpolju.
Prva dzamija u Vrhpolju sagradjena je 1938 godine a svecano otvorena tek 1958 jer je 2.svjetski rat omeo njeno otvaranje.U upotrebi je bila do 1990 godine kada je na istoj lokaciji sagradjena nova dzamija,cije se otvaranje pripremalo za 1992 godinu,sto je agresija na BIH sprijecila.Agresor je srusio jos neotvorenju dzamiju 1992 godine,da bi nova bila utemeljena poslje rata i svecano otvorenja 22.7.2000. godine.Nezampacen veliki broj stanovnika doslo je na otvor Dzamije,iz okolnih krajeva kao iz Gracenice,Banja Luke,Bos.Novog,Sarajeva,Bihaca,Cazina te mnogih drugih krajeva iz BIH kao i gostiju iz Arapskih zemalja.
U Vrhpolje se svake godine odrzava manifestacija dani otpora 1992 pod nazivom “Galaja 1992” otpor cuo se je do neba.
15.4.1992 u Vrhpolju je izvrsena smotra jedinice teritorijane odbrane Vrhpolje.Na smotri je bilo oko 300 naoruzanih boraca,jedinicom je komandovao rahmetli Arif Hukanovic.
14. i 15. 5.1992. doslo je do prvog sukoba.Vrhpoljske snage rasporedjene oko skole pruzile su neocekivano jak otpor agresoru i neprijatelj je bio primoran da se povuce.Naneseni su mu gubici u zivoj sili i pretpostavka je da je u toj borbi izbaceno desetak neprijateljskih vojnika.
27.5.1992. novoformirani Kljucko-Sanski bataljon pod komandom Amira Avdica i njegovog zamjenika Arifa Hukanovica blokirali su putni pravac Sanski Most- Kljuc na ulazu u selo Gornji Ramici.Blokadu su izvrsili Vrhpoljcani pod komandom Arifa i Ifeta Hukanovica.
3.6.1992.neprijatelj je poceo napad na Kljucko- Sanski bataljon s ciljem da unisti bilo kakav vid otpora na ovim prostorima.U njemu su ucestovali kompletni sastavi 6 Sanske,Kljucke i Petrovacke brigade.Dio Kljucko-Sanske jedinice sa oko 150 boraca je rasporedjen na dijelu sume Galaja,dok je drugi dio sa oko 50 boraca drzao pravac u kanjonu rijeke Sanica.Srbi su Vrhpoljske civile (zenu,djecu,starije osobe) koristili za zivi stit,al Vrhpoljacani sa otporom nisu prestajali i ako su ti njihovi metci letjeli preko glava njihovih najmilijih.

Borci koji su kontrolirali Galaju opkolili su i zarobili 40 neprijateljskih vojnika i petoricu oficira.Nakon dugotrajnih pregovora sa neprijatljem,(odma su trazili kukavicki da pregovaraju)koji su trajali oko 24 sata,dogovoreno je da neprijatelj obezbjedi prevoz i slobodan put do slobodnih Bihackih teriotorija s tim da bi nasi borci oslobodili njihove zarobljene vojnike.
Do razmjene je doslo na platou Grabeza,u Bihac su usla 144 Sanjana i Kljucana koji su se odmah pridruzili braniocima Cazinske Krajine.Na zalost zbog brzine pokreta na kome je insistirao neprijatelj a i zbog ne mogucnosti uspostava kontakta sa dijelom jedinice koja je obezbjedjivala kanjon rijeke Sanice dio jedinice je otisao a dio jedinice ostao pod komandom Arifa Hukanovica da se bori.Vise puta su civili iz Vrhpolja koristeni neprijatelju za zivi stit.

Prilikom oslobadjana 1995 godine cetnici kako bi usporili napredak armije BIH prema Sanskom Mostu minirali most u Vrhpolju,na rijeci SAni izmedju Tomine i Vrhpolja.To im nije uspjelo.Bas na tom mjestu mostu je 2006 godine snimit kratki igrani film pod nazivom “Most”.Film je inspirisan istinitim dogadjajima iz proteklog rata,kada se na mostu u ljeto 1992 desio zlocin nad oko 100 ivila iz sela Vrhpolja i Hrustova.Na ideju snimanja ovog filma dosao je Haris Bilajbegovic koji se bavi filmskom umjetnoscu.

Mnogo toga mozete vidjeti lijepog u Vrhpolju kao i nekoliko spomen obiljezja borcima iz proteklog rata po Vrhpolju.Svake godine prvu subotu u junu se odrzava manifestacija “Galaja 1992” OTPOR SE CUO DO NEBA,pa eto dođite i saznajte jos mnogo toga o herojima iz Vrhpolja te okolnih mjesta koji su se pridruzili 1992 Vrhpoljcanima u borbama,obidjite spomen sobu sa slikama nasih najmilijih koji svoje zivote ugradise u temelje RBIH,obidjite spomen obiljezja,prisustujte historijskom casu o Galaji 1992