Predstavljamo: Džemat Hafizovići kod Bosanske Krupe

Džemat Hafizovići, kojem, pored istoimenog sela, pripada još i Trnovac, nalazi se 20 kilometara sjeveroistočno od Bosanske Krupe. Džemat broji 34 domaćinstva i ima džamiju koja je prvi put sagrađena 1873. godine. Oštećena je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, 1992. – 1995. god., a renovirana 1997. godine.
Vrijedni mještani ovog džemata su 12.08.2006. godine sagradili novu džamiju, kad je i otvorena i koja je u potpunosti osposobljena za vršenje svih aktivnosti na nivou džemata. Gradnja je trajala godinu dana ( temelj džamije je bio 28. maj 2005. godine). Nova džamija u prizemlju sadržava sljedeće prostorije: gasulhanu, abdesthanu, kotlovnicu i sobu za sastanke, a na drugom spratu džamije se nalazi pored prostora za klanjanje i soba za itikaf. Stara dotrajala džamija je zatvorena i još je tu kao svjedok prošlog vremena.

Stalnu imamsku službu u ovom džematu do sada su obavljali slijedeći imami, hatibi i muallimi:
hfz. Ahmet ef. Džakić,
ef. Durić, te
Asmin ef. Mahmić, aktuelni imam džemata.

Među poznatije imame, hatibe, muallime ili alime koji su djelovali u ovom džematu ubraja se dr. Šukrija ef. Ramić, profesor i bivši dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. U ovom džematu je rođen i odrastao sadašnji imam u džematu Bešići – Bosanska Otoka Asim ef. Hafizović.

Vakufsku imovinu džemata, pored dvije spomenute džamije, čine još i imamska kuća sa mektebom, zgrada, njiva, i mezarje. Među istaknutije vakife u džematu ubrajaju se Mehmed, Hasna i Šaban Hafizović.
U džamiji se zajednički obavlja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom , po dva nastavna sata.