Povjereništvo OO SDA Bužim: Oštro osuđujemo obmanjivanje javnosti i članstva Stranke

Povjereništvo OO SDA Bužim saopćilo je danas da oštro osuđuje obmanjivanje javnosti i članstva s ciljem destabilizacije OO SDA Bužim.

Povodom jučerašnjeg javnog istupa neformalne grupe, takozvanog „Odbora za očuvanje SDA Bužim“, Povjereništvo je danas u prostorijama OO SDA Bužim održalo pres-konferenciju, a bilo je prisutno 70-ak članova iz svih mjesnih odbora, na kojoj su demantirane neistine iznesene od bivšeg stranačkog rukovodstva – saopćilo je stranačko Povjereništvo.

U saopćenju se navodi da je tokom jučerašnje pres-konferencije neformalne grupe tzv. „Odbora za očuvanje SDA Bužim“ izneseno niz neistina, kojima se želi obmanuti javnost i članstvo SDA i prebaciti odgovornost bivšeg rukovodstva Općinske organizacije zbog lošeg izbornog rezultata na lokalnim izborima i gubitka svih pozicija u Općini Bužim, na novoimenovano Povjereništvo i stranačke organe na višim nivoima.

Povjereništvo dalje navodi da je, kao rezultat gubitka pozicije općinskog načelnika i većine u Općinskom vijeću, bivše rukovodstvo stranke smijenjeno od viših organa SDA, “kao mjera koja je primijenjena u gotovo svim općinskim organizacijama koje su imale loš izborni rezultat na posljednjim lokalnim izborima“.

U saopćenju se napominje da se bivše rukovodstvo Općinske organizacije SDA Bužim nije povinovalo odlukama viših organa, “te su se odlučili na korak dalje destabilizacije i obmane članstva i javnosti“.

– Reakcija bivšeg rukovodstva je očekivana, kada se uzme u obzir činjenica da je Povjereništvo uspostavilo sve stranačke organe na nivou Općinske organizacije, imenovalo povjerenike i povjereništva u svim mjesnim odborima, čime je članstvo zajedno s rukovodstvom stranke poslalo jasnu poruku da je interes stranke iznad ličnih interesa pojedinaca – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da, polazeći od činjenice da živimo u demokratskom društvu i da svaki pojedinac ima pravo na slobodan politički izbor, jučerašnje najave pojedinaca i mogući odlazak u neke druge političke stranke je njihovo legitimno pravo.

– Općinska organizacija SDA Bužim je od osnivanja do danas proživjela razna turbulentna politička vremena i nadživjela sve pojedince koji su lične ambicije stavljali ispred javnog interesa. Nema sumnje da će Općinska organizacija SDA Bužim nastaviti kontinuirano raditi u interesu građana Općine Bužim, a aktuelno Povjereništvo će učiniti sve da vrati stranci mjesto koje joj realno pripada – saopćeno je iz stranačkog Povjereništva.