Ogrešević: “Husein Rošić kopira Fadila Novalića”

Način na koji je Federacija zanemarila Unsko-sanski kanton u investicionim projektima identičan je onome na koji je Vlada Unsko-sanskog kantona zanemarila općine i gradove u ovom kantonu, smatra gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, piše Oslobodjenje.

– Ne znam ko je od koga prepisao takvo ponašanje, ali je u pitanju ista stvar, Federacija zakida Kanton, Kanton zakida naše općine, istakao je gradonačelnik Ogrešević, koji se nalazi i na čelu A SDA.

Štetna rješenja

Na zadnjem sastanku kolegija načelnika USK-a održanom kod gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića upućena je poruka premijeru Unsko-sanskog kantona Huseinu Rošiću da se Vlada prestane ponašati kao izborni štab SDA.

Premijer Husein Rošić je, gostujući na Kantonalnoj televiziji, odgovorio načelnicima da nije znao da njima smeta to što obilazi mjesne zajednice bez nazočnosti načelnika, pritom ne ponudivši odgovor zašto još nikad nije pozvao načelnike k sebi.

U Bužimu se nije odazvao ni na Dan općine, iako ga je nezavisni načelnik Zikrija Duraković pozvao. U Bosanskom Petrovcu dijeli šumsku dobit, nastojeći provesti presudu Ustavnog suda FBiH bez predstavnika oštećene strane u postupku, žali se još jedan pobjednik izbora kao nezavisni kandidat, načelnik Zlatko Hujić. Načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDPBiH) iz medija saznaje da je premijer bio u njegovom gradu, “provodan kao na konopcu”, navodi. Dvojicu gradonačelnika, Šuhreta Fazlića (Građanski savez) i Ogreševića, premijer proziva na društvenim mrežama zbog rada komunalnih preduzeća koja potražuju naplate od javnih ustanova. Pritom, tvrdi gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, nikad da se sastane sa kolegijem načelnika USK-a, svjesno provodeći jednostranačku politiku.

– Donose nam štetna rješenja, kao što je Zakon o gradnji, Zakonom o državnoj službi stavljaju nas u škripac sa pravilnikom o sistematizaciji. Tu je i boravišna taksa i sve od čega žive gradovi. Formiraju Turističku zajednicu, a nisu riješili onu koja već postoji, mnogo je primjera, kazao nam je gradonačelnik Fazlić.

Iako su najčešći istupi oni na relaciji Kanton – Zlatko Hujić u Bosanskom Petrovcu, Fazlić smatra da je negativni pritisak Vlade možda i najveći na Cazin, kao najmnogoljudniju općinu u Kantonu. Prvo im je na Skupštini oboren projekat za kanalizaciju, pa je bio slučaj Incel, zatim im je propala mogućnost da dobiju milion maraka za Drugu srednju i za školu u Stijeni, kao projekte UNDP-a, zbog čega je, tvrdi Ogrešević, posljedica višemilionska šteta. Fazlić izdvaja i zakon o porezu na promet nepokretnosti, zakon o imovini i druge štetne propise po općine koji su u pripremi. Sve se to odigrava dok premijer nema nikakvu komunikaciju sa načelnicima.

Zdravstvo na infuziji

Rošić odbacuje tvrdnje načelnika “da se Vlada ponaša kao predizborni štab”.

– Nakon šest mjeseci jednog kvalitetnog rada i Skupštine i Vlade, kad se stabiliziralo stanje, imam dojam da sada neko hoće to da naruši, kazao je Rošić.

Tako je proizvedena zamjena teza da je kritika kolegija načelnika zapravo predizborne naravi, a da Rošićeva Vlada radi dobro.

– Vlada nema nikakvih rezultata, Kanton je u finansijskom rasulu, ništa se ne radi na razvoju, zdravstveni sektor je na infuziji, problemi su u obrazovnom sistemu, porodilje bez naknada, može se nabrajati. Jedini smo kanton koji je izgubio priliku kod UNDP-a riješiti energetsku efikasnost kao pitanje svih javnih ustanova i školskih objekata, da budu u funkciji narednih 40 godina. Puno toga već je izgubljeno, odgovara na prozivke gradonačelnik Ogrešević.

Načelnik Bužima Zikrija Duraković dodaje da su na štetu općina doneseni i zakoni o komunalnim djelatnostima, porezima na promet nepokretnosti, o prostornom uređenju.

– Implementaciju namjenskih sredstava šuma iz septembra čekao sam do juna. Mi, načelnici, radimo i bez premijera, ne čekajući milostinju. Ali, on se nije udostojio bar da kaže da neće da se sastane sa kolegijem načelnika, kazao nam je Duraković.

Ipak, premijer Husein Rošić je pozvao načelnike da se prekine taj odnos “disonantnih tonova”, kao da su ga oni izazvali. Zatim je braneći njegov način podjele sredstava dobiti Unsko-sanskih šuma, optužio načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića da je ranije dobivena sredstva od Šuma “trošio nenamjenski”.

– Nenamjenska sredstva Općine načelnik uvijek može preusmjeriti i potrošiti, shodno ukazanoj potrebi i odredbama u duhu Statuta Općine i zakona, s tim što se ona kasnije vraćaju, a sve je to transparentno na pisanim aktima načelnika i službi, kazao je Hujić, navodeći da je sredstva trošio za struju na vodnim pumpama iz Sanice.

Hujić i premijer uzajamno se prozivaju već duže vrijeme, po pravilu uvijek zbog dobiti Unsko-sanskih šuma.

Kada je nedavno premijer donirao vozila javnim ustanovama u Bosanskom Petrovcu, kupljena iz sredstava Unsko-sanskih šuma, načelnik Hujić ga je optužio da je odmah kao vozača zaposlio oca od direktora Unsko-sanskih šuma.

Svakom njegov posao

– Pljačka se šuma, tjeraju farmeri i investitori s naših pustih polja, troše se naše pare, ismijava se presuda Ustavnog suda. Nemam ja ništa lično protiv premijera, ali način na koji se ophodi prema ovoj opštini i meni je pogrešan, podcjenjivački i uvredljiv, naglasio je načelnik Hujić.

Premijer Husein Rošić smatra da je neprihvatljivo samo to da “premijer nema pravo doći i razgovarati sa građanima”.

– Ja bih bio sretan da načelnici svakodnevno otvaraju projekte, jer to i jeste glavni cilj i misija svakog izabranog zvaničnika, poručio je premijer nezadovoljnim načelnicima, pozivajući ih “da rade svoj posao”.

A, kada smo gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića pitali šta očekuje od premijera da poduzme da se poprave narušeni međusobni odnosi, odgovorio nam je istim riječima: “Neka samo premijer radi svoj posao profesionalno i to će biti dovoljno!”