OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Dana 03.12.2017. godine, Udruženje distrofičara Bužim je cijelodnevnim programom svečano obilježilo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Bužimu. Program ovogodišnjeg obilježavanja je započeo u 11 h redovnom godišnjom skupštinom udruženja, a nastavljen je druženjem članova udruženja i drugih osoba sa invaliditetom u našoj općini. Na druženju je prisustvovalo preko 40. osoba sa invaliditetom. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Bužimu je okončano Prvim memorijalnim šahovskim turnirom “Almin Đulić” u 18 h, a koji je održan u znak sjećanja na nedavno preminulog člana Šahovske sekcije Udruženja distrofičara Bužim.

Udruženje distrofičara Bužim je za sve učesnike obezbijedilo ručak i piće, a za najbolje takmičare na prvom šahovskom memorijalu su obezbjeđenje diplome i skromne novčane nagrade.

Nažalost, ovogodišnjem obilježavanju ovog za nas izuzetno važnog dana, nije prisustvovao niko ispred lokalnih vlasti, iako smo blagovremeno pismeno iste pozvali. Ovom prilikom moramo istaknuti da je značajno veća podrška općine Bužim našem udruženju u zadnjoj godini dana, ali vjerujemo da će ista u narednom periodu biti još bolja, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih uslova života osoba sa invaliditetom u našoj općini.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom proglašen je od strane Ujedinjenih nacija i širom svijeta se obiježava svakog 3. decembra, počev od 1992. godine. Tema ovogodišnjeg obiježavanja 3. decembra glasi: “Transformacija ka društvu koje je održivo i prilagođeno svima”, u kojoj se naglašava da u Agendi 2030. stoji da se mora izgraditi društvo koje “nikoga ne ostavlja iza sebe, to jest, koje uključuje sve građane i ne zanemaruje nikoga”.