Ministar Dedić u USK: Raditi na poboljšanju uvjeta života na selu

Sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i načelnicima općina Bužim Zikrijom Durakovićem i Bosanske Krupe Arminom Halitovićem, danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zvanično otvorio dionicu puta Priki Potok – Konjodor u općini Bužim, te dio puta na teritoriji općine Bosanska Krupa, izgrađenih u okviru Projekta razvoja ruralnog poslovanja, koji provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u partnerstvu sa IFAD-om, uz učešće općina u projektu.

– Ovim projektima Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastoji konkretnim mjerama poboljšati uvjete života ljudi na selu. Ulaganje u infrastrukturu, a posebno cestovno povezivanje poljoprivrednih krajeva u kojima se proizvodi hrana, sa tržištem, nezaobilazan je preduvjet za razvoj poljoprivrede, i općenito za širenje privrednih aktivnosti u ruralnim područjima, koje su garant povećanja zaposlenosti – izjavio je ministar Dedić u obraćanju nakon ceremonije otvaranja puta u ove dvije općine Unsko-sanskog kantona.

Projekt razvoja ruralnog poslovanja finansijski podržava IFAD u iznosu od 33,5 miliona KM, a obuhvata 27 općina diljem Federacije BiH, od kojih su tri u Unsko-sanskom kantonu i to: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Bužim. Projekat je u fazi provedbe a trajat će do 2019. godine. Cilj projekta je povećanje zaposlenosti u ruralnim područjima FBiH kroz podršku poljoprivrednim preduzećima, ulaganje u infrastrukturu, skladišne i rashladne kapacitete, obuku i edukacije kako bi se poljoprivrednicima omogućilo povezivanje sa tržištem i komercijalizacija malih poljoprivrednih gazdinstava.