Intervju : Samra Mehić – direktorica Centra za socijalni rad Bužim

Centar za socijalni rad Bužim kao samostalna Javna ustanova egzistira od 2001. godine, dok je ranije djelovao kao općinska služba za socijalni rad. Kao institucija opravdao je svoje postojanje i potrebu da bude na usluzi građanima Općine Bužim. O radu i trenutnim aktivnostima ove Javne ustanove, razgovarali smo sa Samrom Mehić, direktoricom Centra za socijalni rad Bužim.

Koje su to trenutne aktivnosti koje sprovodi Centar za socijalni rad, a da su od značaja za Općinu Bužim i njene stanovnike, da bi se poboljšao rad i pružanje usluga krajnjim korisnicima ove ustanove?

Radi se o jednom značajnom projektu na nivou Federacije BiH, prije svega zahvaljujući novom Zakonu o starateljstvu kojim je definisan način zbrinjavanja djece bez roditelja, a da bi dalje mogla biti u porodičnom okruženju. Na osnovu toga  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz podršku SOS Dječijeg sela, UNICEF-a i Save the Childern, pokrenulo je projekat vrijedan 250.000 KM pod nazivom „PRIDE program“. To je projekat sa EU standardima, projekat obuke trenera koji će obučavati hranitelje, da bi se zakon mogao primjenjivati u praksi. Iz svih kantona izabrano je po dvoje kandidata. Za područje USK-a, obučeni treneri su Emina Budimlić iz Centra za socijalni rad Bihać i Samra Mehić iz Centra za socijalni rad Bužim. Za potencijalne hranitelje, obuke se održavaju u Bihaću.

Spomenuli ste djecu bez roditeljskog staranja. Kakva je situacija po tom pitanju na područuju bužimske općine i sa kojim se još problemima susrećete, ko vam se najćešće obraća i s kojim zahtjevima?

Centar za socijalni rad obuhvata širok spektar djelatnosti, nudi usluge i daje informacije svojim građanima. U prosjeku imamo oko desetak djece koja su bez roditeljskog staranja. Mi smo prisiljeni da ih šaljemo u Bihać, u Socijalno-pedagošku životnu zajednicu i starateljske porodice na našem kantonu. Postoji potreba da Bužim ima takve starateljske i prihvatne kuće, da bi takva djeca ostala u svojoj općini i time bi bar malo ublažili njihovo stanje. U takvim zajednicama po zakonu mogu ostati do 26. godine. Mogu reći da se na tom projektu uveliko radi i da postoji interes i želja mjerodavnih da se to pitanje uskoro riješi. Centru za socijalni rad  najćešće se obraćaju građani po pitanju brakorazvodnih postupaka, zatim kada je u pitanju maloljetnička delikvencija, nasilje u porodici i radi nekih egzistencijalnih potreba. Centar koliko je u svojoj mogućnosti, pomaže svima koji nam se obrate po svim pitanjima ili daje informacije i savjete kome se dalje obratiti ili uputiti nekoga na pravu adresu. Skoro da nema dana a da na naša vrata neko ne pokuca i da ne traži neku pomoć.

Kakva je saradnja Centra za socijalni rad s drugim institucijama na lokalnom i višem nivou?

Jako dobru saradnju imamo sa našom policijom jer se često susrećemo sa situacijama i slučajevima kada nam je po zakonu potrebna pomoć policije. Narednih dana imamo u planu sazvati zajednički sastanak s direktorima i pedagozima svih škola u bužimskoj općini da bi u zajedničkoj koordinaciji otklonili moguće probleme koji mogu nastati ili kojih trenutno ima, a vezanih svu školsku uzrast i učeničku populaciju. Zajedničkom saradnjom možemo smanjiti maloljetničku delikvenciju, nasilje u porodici i školama. Istakla bih još dobru saradnju sa našom Općinom ali i Federalnom vladom koje svoje obaveze redovno ispunjavaju. Vlada USK-a još od 2015. godine ne isplaćuje naknade za porodilje, na koje po zakonu, imaju pravo, a naši najmlađi stanovnici treba da su nam najbitniji.

Na kraju, recite nam o Vašem radnom osoblju. Da li ono zadovoljava trenutne potrebe naših građana?

Centar za socijalni rad ima šest svojih uposlenika od kojih su dva socijalna radnika. Svakako se trudimo da budemo koristan servis našim građanima kada nam se obrate po svim pitanjima i izlazimo im u susret. S obzirom na broj stanovnika Općine Bužim, postoji realna potreba da Centar za socijalni rad ima psihologa i pedagoga da bi kvalitetnije i stručnije odgovorili svima onima koji nam se obraćaju i traže pomoć. Trudimo se uhvatiti u koštac sa svim problemima današnjice i u skladu s našim mogućnostima na adekvatno odgovoriti na ono što treba da je u domenu Centra za socijalni rad.