Handanagićev kerozinski autoritet, goropadni sindikalisti Sindikata zdravstvenih radnika održali “vaz” direktorima zdravstvenih ustanova i ministru!?

Iako   su u ponedjeljak 27.novembra  u 7 sati pokrenuli  generalni štrajk predstavnici Sindikata ljekara i stomatologa  Unsko-sanskog kantona (USK) nisu došli  na sastanak sa ministrom zdravstva dr. Hazimom Kapićem i direktorima javnih zdravstvenih ustanova u zgradi Vlade USK.
A trebali su.
Umjesto njih došli su predstavnik Sindikata zdravstvenih radnika USK  i Kantonalne bolnice (KB) “Dr.Irfan Ljubijankić”  i na momente sirovim i nekulturnim nastupima, upadanjem u riječ pa i uvredama sugovornika željeli  dominirati kao lokalne rijaliti zvijezde.
Bile su to mučne i ružne scene koje je nekako lokalizirao  ministar kao organizator sastanka.
Prije  početka  sastanka  u holu  zgrade  neutemeljenom arogancijom dr. Almin Handanagić , direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK ,  potcijenio je okupljene kolege  i ministra  (pro)cjenom  da je njegovo  vrijeme isuviše dragocjeno  da ga troši na razgovore o finansijskim sredstvima Zavoda koja bi  bila dovoljna da se okonča  tek započeti štrajk ljekara.
Kome je on važan, sebi,  skoro da je nebitno, da je kao direktor  ZZO USK nastupio profesionalno i okupljenim kolegama predstavio finansijske mogućnosti Zavoda.
Ova ustanova koja gospodari budžetom  od 100 miliona zdravstvenih KM nije ničija ćaćevina podložna hirovima njihovih trenutnih šefova, nego servis krajiškom zdravstvu.
Stoga je ponašanje direktora Handanagića na javnoj sceni izazvalo dodatne frustracije svih-to nije korektan odnos spram kolega  jer dr. Handanagić je samo “primus inter pares” i sa pozicije koju (trenutno) obnaša treba pokazati daleko više  suptilnosti, osjećaja solidarnosti i empatije prema struci koju  je izabrao  kao životno zanimanje.
Zašto , Handanagić izbjegava da se  javno izjasni koliko “milostinje”  iz “svog” budžeta može da odvoji  za povećanje primanja krajiškim ljekarima, vjerovatno će uskoro biti jasno kada se detaljnije izskenira Finansijski plan ZZO USK za 2018.
A  pozvani ljudi, među njima i aktuelni ministar, smatraju da  unutar ovog Plana ima dosta pozicija  za preraspodjelu sredstava koja bi se mogla usmjeriti za povećanje satnice  i boda.
Dogovoreno  je imenovanje mirovnog vijeća i nastavak pregovora,a suzdržanost ministra Kapića oko potpisivanja kolektivnog ugovora   sa Sindikatom ljekara  i stomatologa USK imala  je neko opravdanje zbog tužbe Sindikata zdravstvenih radnika USK koji su  tužili sudu  ljekarski sindikat odričući im reprezentativnost.