Dok se Bošnjaci sve više cijepaju sa tzv Nezavisnim listama, Hrvati u BiH nastupaju sa jednom, zajedničkom, listom

Iako su mnogi očekivali da će odgovoriti svom kolegi Bakiru Izetbegoviću koji je prošle sedmice na Hrvatskoj televiziji ustvrdio da Hrvati u BiH mogu do svoga entiteta doći samo ratom te da neće dozvoliti gradnju Pelješkog mosta, Čović je to uglavnom izbjegao. Nije mu čak ni ime spomenuo.

“Dobro je da je kolega došao u Hrvatsku i pokazao kakva je njegova politika. Ja neću o tome govoriti. Šta mu imam reći kažem mu u Briselu ili na nekoj drugoj destinaciji na kojoj se sastanemo”, rekao je Čović.

Studente je ukratko upoznao o ustrojstvu Bosne i Hercegovine te o problemima s kojima se suočavaju Hrvati u BiH. Posebno je istaknuo potrebu za mijenjanjem izbornog zakona kako bi bosanskohercegovački Hrvati sami birali svoje predstavnike.

“Neću se prestati boriti za to, ali ne vjerujem da će se to dogoditi do kraja aprila kada je posljednji rok do kada se izborni zakon može mijenjati. Ne vjerujem da će se najbrojniji narod odreći mogućnosti da bira u ime Hrvata. No, moram ih podsjetiti da je u bivšoj državi najbrojniji narod zanemario potrebe ostalih naroda u Bosni i Hercegovini pa je sve završilo kako je završilo. Nadam se da najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini neće nastaviti zanemarivati potrebe ostalih naroda”, rekao je Čović te dodao da je 86 posto BiH etnički očišćeno. Ne samo ratom nego i u poratnom periodu.

Također je procijenio da BiH nema 3,8 miliona stanovnika, kako kažu rezultati popisa stanovništva, nego samo 3 miliona.

“Iz Bosne i Hercegovine Hrvati iseljavaju, ali još više iseljavaju Srbi i Bošnjaci”, rekao je. Uz to je i najavio da će Hrvatski narodni sabor najvjerovatnije na izbore u oktobru izaći sa zajedničkom, jedinstvenom, listom.

“To je naš odgovor i na bošnjačku, i na srpsku, i na međunarodnu politiku”, poručio je.