Delegacija Vlade USK-a posjetila Ključ

Načelnik Općine Nedžad Zukanović ugostio je danas premijera USK, Huseina Rošića i ministre privrede, poljoprivrede, obrazovanja I MUP-a.

Cilj sastanka bio je sagledavanje trenutne situacije u ovoj općini i pronalazak rješenja za DI Sanicu, putnu infrastukturu, investicione projekte, kao i za dugovanja Kantona prema ovoj općini.

Načelnik Nedžad Zukanović iznio je niz problema koji tište ovu lokalnu zajednicu, a iz koje ljudi masovno odlaze. Da bi se ova pojava zaustavila neophodno je kaže pokrenuti DI Sanicu ,bez obzira na to hoće li se u njoj zaposliti 15 ili 100 ljudi. I u Industrijskoj zoni Velagići potrebno je učiniti sve kako bi se ona dovela na zadovoljavajući nivo. Općina ne može sama, pa je stoga neophodna pomoć Kantona i Federacije, napominje Zukanović.

Načelnik je predstavio i investitora iz Sarajeva, koji se uspješno bavi proizvodnjom ribe i hrane za kućne ljubimce, a svoje proizvode pored Austrije izvozi čak u Izrael, Hong Kong  i druge zemlje. Njegova  težnja je u ovoj općini otvoriti najveće ribogojilište u Evropi sa svim popratnim sadržajima za preradu.

Predstavnici Vlade danas su se obavezali  pomoći u onolikoj mjeri koliko to financije dozvoljavaju te otkloniti sve zakonom propisane smetnje. Jedna  od ključnih stvari je riješiti dug po tužbi općine koji sa kamatama prelazi tri miliona.

Svjestan težine trenutne situacije načelnik je kazao kako će od Općinskog vijeća tražiti da to bude samo glavnica u iznosu od blizu milion i dvije stotine hiljada maraka. Premijer  Rošić se nada sporazumnoj  sukcesivnoj obavezi isplate. Do kraja sedmice općini će biti isplaćeno i 130 hiljada KM duga po osnovu dobiti od US šuma.

Dogovor je i zajednički djelovati i prema Federalnim vlastima. Borit će se kažu i svim legalnim putevima da građani USK ne plaćaju kredite drugih u Federaciji, jer kanton i općine nisu dobili ta sredstva, a Federacija ih je osigurala putem monetarnog i drugih fondova.Svoj stav, kažu,  branit će činjenicama i argumentima, te dokazati da postoje anomalije.