Bužimski scenario: Pilot projekat stranačkog fronta protiv SDA za opće izbore 2018. !!?

Bužim je rekorder po broju  „nezavisnih“ načelnika, a njegovi kadrovi u Kantonu i  šire i dalje su vrlo zastupljeni.   Nije potrebno sada licitirati  brojnim imenima, dobro poznatim krajiškoj i bh javnosti. Tražeći  svoje mjesto „ pod političkim nebom“  i  jureći unosne državne funkcije za sebe i svoje bližnje   veliki broj Bužimljana uspješno se „prodavao“ čas ovima- čas onima.

Bužimski scenarij

U tom smislu vrlo je indikativna i specifična nova „politička  operacija“  nad  Bužimom u kojoj se kroz maglu  različitih  stranačkih interesa  „pravi račun“ za  opće izbore 2018.godine. Nepotrebno je  naglašavati, bez obzira što je to postala  uobičajena  medijska i politička poštapalica, koliko su sudbonosni ovogodišnji  opći izbori – od njihovih  rezultata ovisiće , ma kako to zvučalo otrcano, sudbina BiH. U oktobru se „lomi“  i sudbina  najjače bošnjačke stranke –SDA napadaju sa svih frontova ,a tzv. bužimski scenarij  o čijim  tajnovitim  koordinatama se  već ponešto zna,pokazuje do koje mjere su političari ogrezli u  izbornom inžinjeringu i višeslojnim  zakulisnim manipulacijama građana i političkih protivnika.

Vratimo se ovom scenariju  čije su se prvi „kadrovi“  već odigrali  pred  šokiranim  građanima.

Naime,  višegodišnji raskol u SDA Bužim doveo je do uvođenja povjereništva  u ovu stranku,a za predsjednika je imenovan Samir Veladžić do tada neposlušni zastupnik u Skupštini USK udružen sa  još jednim kantonalnim zastupnikom iz Bužima Nisvetom Jusićem. Njih dvojicu je dotadašnji  predsjednik SDA Bužim Kaso Mulalić isključio iz stranke,ali ih je Centrala vratila. Zbog  učvršćivanja parlamentarne većine u Skupštini USK Kantonalni odbor (KO) SDA USK  je uveo povjereništvo u SDA Bužim  i imenovao Veladžića za povjerenika, što je Mulalića  zajedno sa šest vijećnika  SDA Bužim u Općinskom vijeću Bužim  okrenulo protiv  Stranke koja mu je valjala više u životu od cijele porodice u nekoliko koljena.

 

Jusić se distancirao od Veladžića i od SDA iako još uvijek nominalno član ove stranke, ali je „jednom nogom“ već u Šepićevom Nezavisnom bloku (NB). Mulalić je manipulacijama  odveo svoje „odmetnute“ vijećnike  na čelu sa Aganom Bunićem „na noge“ Fahrudinu   Radončiću  koji je nedavno Bunića imenovao  za povjerenika  SBB Bužim. Odmah je uslijedila reakcija dotadašnjeg  prvog čovjeka bužimskog SBB-a Izudina Bosnića – ovu stranku  napustio je kompletni  Izvršni  odbor i 100 članova.

 

Složeni  zaplet  i dimne zavjese

To je trenutno stanje i o

 

no  što javnost  uglavnom zna. Ovdje nastaje  vrlo složeni zaplet  i  međustranačke krajiške igre poticane iz Sarajeva ,jedna nemoralna “olimpijada” privatnih interesa u kojoj  jaki instruiraju slabe  da  prave komplote i  zavjere, stvarajući dimne zavjese političke utakmice čiji epilog bi trebao biti što bolji  izborni rezultat. Gazi se “preko mrtvih”. Naime, u krajiškoj političkoj baruštini, kako se nezvanično saznaje ,  zajednički plan  kuju Fahrudin  Radončić, Rifat  Hozanović i Senad  Šepić. Cilj je „povaljivanje“ SDA na koljena , jer  ove tri grupacije kao  i SDA kao najjača crpe izbornu bazu iz bošnjačkog glasačkog korpusa. Tri lidera SBB,a A-sda  i Nezavisnog bloka (NB)  često se susreću u Sarajevu (doduše ,u „dvojkama“ nikad  utroje, da ne bude sumnjivo) i pripremaju  stategiju  i taktiku za  oktobar 2018. Zbog specifične političke situacije  kao „pilot projekat“ izabran je Bužim.

 

-Iako je šest nezavisnih vijećnika iz Bužima , bivših članova SDA, prišlo Radončićevoj stranci, oni su se istovremeno „učlanili“  i kod Šepića-otkriva nam naš sarajevski izvor perfidije krajiških  „narodnih“ zastupnika.  Nezvanično, uskoro će  se sa ovim izaći i u javnost, objašnjava naš izvor uz  opasku kako je „ sve ovo dogovoreno sa Fahrom po princpu nezavisnih listi  iz 2016. „  kada su u Bužimu  porazili SDA.

Prema ovom strateškom planu, u Krajini će SBB uzeti dio glasova, NB tak ođe svoj dio,a treći A-sda kao najjača opoziciona snaga.  Na taj način će se, takav je plan, osujetiti  u značajnoj mjeri  izborni uspjeh SDA.

-Ove bi tri stranke nakon izbora dogovorile koaliciju  za Skupštinu USK –navodi naš izvor. Tvrdi kako su Hozano

vić i Radončić „ dali besu“   kako će zajedničkim snagama udariiti protiv SDA,a  takođe i da Hozan i Šepić imaju dogovorenu  računicu  po sistemu „ gdje  A-sda ima jakog kandidata, NB će staviti slabijeg i obrnuto“.

U ovom trenutku ostaje da se prati  realizacija “bužimskog scenarija” kao pilot projekta  u kome antiesedeaovska “koalicija”   pokušava da uništi   svog najljućeg protivnika.

izvor: mojusk.ba