Plaće stručnjaka: Dalić zarađuje više od selektora Španije, ali mnogo manje od Vahe

Poznati su svi sudionici Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Goal je istražio koliko su plaćeni selektori reprezentacija koje su izborile Mundijal.

Srbija je još uvijek bez selektora, nakon smjene Muslina, a Zlatko Dalić je dobio povjerenje HNS-a i on će Vatrene predvoditi u Rusiji. Mjesečna plaća selektora porijeklom iz BiH je, piše Goal, 40.000 eura, odnosno 480.000 eura na godišnjem nivou, a u Hrvatskoj se još spominjao i iznos mjesečne plaće od 60.000 eura.

Vladimir Petković u Švicarskoj zarađuje 650.000 eura godišnje, dok Vahid Halilhodžić u Japanu ima enormno visoku plaću – godišnje inkasira dva miliona eura i bit će među najplaćenijim stručnjacima u Rusiji.

Španski selektor Julien Lopetegui radi za skromnih 250.000 eura godišnje, koliko zarađuju i Hallgrimsson na klupi Islanda, te Nawalke na klupi Poljske.

Najplaćeniji evropski selektor je njemački šef Joachim Low s tri miliona eura godišnje.

Stanislav Čerčesov domaćina Rusiju vodi za 2,6 miliona eura, Fernando Sanos europskog prvaka Portugal za 2,5 miliona, Didier Deschamps Francusku za milion i po, dok Englezi imaju najjeftinijeg selektora u zadnjih 17 godina! Gareth Southgate radi za dva milijuna eura godišnje.

Među najplaćenijim selektorima u Rusiji bit će i Brazilac Tite , s 2,8 miliona eura godišnje, dok je ona argentinskog šefa Jorgea Sampaolija 2,1 milion eura. I José Pekerman na klupi Kolumbije zarađuje više (2,5 miliona), dok Ricardo Gareca vodi Perú za milion godišnje, kao i Oscar Tabárez Urugvaj.

Čak i bogati Korejci prilagodili su se tržištu pa – smanjivali plaće. Tako Shin Tae-yong radi za 385.000 eura, dok su istu reprezentaciju ranijih godina vodili Guus Hiddink za 930.000 eura i Dick Advocaat za 770.000 eura.

Poređenja radi, novi selektor Bosne i Hercegovine godišnje neće zarađivati više od 180.000 eura.