Srbijanski mediji: “Bakir sam protiv svih”, tabloid Informer blizak Vučiću ostao “bez naslovnice”

Jučerašnja posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu zaslužila je poziciju na naslovnicama većine srbijanskih printanih medija. Da budemo precizniji, naslovnice današnjih izdanja beogradskih novina kao udarnu vijest izdvajaju potez bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je, podsjećanja radi, reagirao nakon prethodno iznesenih konstatacija njegovih sagovornika na temu vanjske politike naše zemlje. Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao, pozivajući se na navodni stav Predsjedništva BiH, a za koji se ispostavilo da je osobni stav Dragana Čovića, da “dok Republika Srbija ne zauzme stav drugačiji po pitanju Kosava, i BiH će imati stav koji ima Srbija”.

– Jedno bitno pojašnjenje u vezi s tim da će Bosna i Hercegovina vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije, jer smo takvu stvar ranije preuzeli u odnosu na evropski put Bosne i Hercegovine. Ja sam zamolio gospodina Čovića da ovu stvar iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Bosni i Hercegovini, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja – kazao je Izetbegović.

VEZANI TEKST – “Jedno bitno pojašnjenje…”: Vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu!

S tim u vezi, beogradska Politika na svojoj naslovnici donosi tekst pod nazivom “Bakir sam protiv svih”.

– Bakir Izetbegović jučer je u Beogradu pokazao da njegova nedavna izjava da je BiH odavno trebala da prizna Kosovo nije bila ni pogrešno interpretirana ni izvučena iz konteksta – zaključuje autor teksta.

Jučerašnju Izetbegovićevu izjavu da će se vanjska politika BiH voditi u BiH, a ne u Beogradu, uspjeli su pretočiti u naslovnicu “Bakir pljunuo na dil sa Srbijom”. U tekstu “pojašnjavaju” da je Izetbegović jučer u Beogradu “pokušao da isprovocira predsjednika Aleksandra Vučića, ali mu to nije pošlo za rukom” te citiraju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

– Stav tri člana Predsjedništva je da će se u vođenju vanjske politike BiH prilagođavati stajalištima Beograda – kazao je Čović.

Naravno, svoje mjesto je našlo i Vučićevo izlaganje o spaljenoj imovini njegove porodice u Bugojnu, ali i vijest da je “Mladić dočekao delegaciju”, odnosno da su na više lokacija u Beogradu osvanuli plakati sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Za Informer je Izetbegović “opet napravio skandal”, pojasnivši da je stav bošnjačkog člana Predsjedništva BiH o vanjskoj politici naše zemlje “zaprepastio Aleksandra Vučića”. Iz toga proizilazi da je Izetbegović, valjda, zaprepastio Vučića činjenicom da brani stavove države Bosne i Hercegovine. Interesantno je da Informer, tabloid blizak Vučiću, ovu temu uopće ne tretira na naslovnoj strani, što samo po sebi govori da bi Vućić najradije zaboravio jučerašnji dan.

Blic na naslovnici donosi kako je “Izetbegović potkopao dogovor o Kosovu sa sastanka”. U tekstu prenose kako je Vučić nakon konferencije za medije, navodno, pitao Izetbegovića “šta bi bilo da je on za Republiku Srpsku rekao ono što je ovaj za Kosovo”.

– U živoj biste me vatri spalili – citira Blic navodnu Vučićevu izjavu.

Večernje novosti malo mijenjaju uloge, ako ništa kada je u pitanju reakcija na sami događaj, pa prenose kako je “iznervirani Bakir srušio sve dogovore”.

– Zgazio usaglašeni stav o Kosmetu, odbija ponudu o razgraničenju, sporna mu i trasa novog autoputa – nabrajaju Večernje novosti sve što su “zamjerili” bošnjačkom članu Predsjedništva.