Putin danas slavi rođendan, njegov najveći protivnik iz zatvora poziva na prosvjede

NAJVEĆI protivnik Kremlja Aleksej Navaljni pozvao je iz zatvora svoje pristaše da danas izađu na demonstracije u čitavoj Rusiji, na dan kada Vladimir Putin slavi 65. rođendan.

Pet mjeseci prije predsjedničkih izbora, karizmatični 41-ogodišnji bloger predviđa okupljanja u 80-tak gradova širom Rusije, a glavni su skupovi najavljeni u Moskvi i Sankt Peterburgu, rodnom gradu Vladimira Putina.

Nekoliko minuta nakon što je u ponedjeljak osuđen na 20 dana zatvora, zbog poziva na nedopuštene demonstracije, Navaljni je osudio “dar koji je dobio za Putinov rođendan”.

“Razumijem dobro da trebam ostati zatvoren što je dulje moguće a posebno 7. listopada”, rekao je u Navaljni u petak nakon što je uhićen.

Navaljni koji vodi kampanju za ruske predsjedničke izbore u ožujku, uhićen je u petak nekoliko sati prije odlaska na prosvjedni skup u Njižnom Novgorodu.

Navaljni je zadnji put osuđen na zatvorsku kaznu u lipnju, kada je zadržan 25 dana zbog organiziranja skupa koji je vlast bila zabranila, ali je naišao na velik odaziv mladih i završio se uhićenjem stotina ljudi.