Promovirana knjiga o najmlađoj žrtvi s Kapije: Sandro bi danas slavio 25. rođendan

Da je živ Sandro Kalesić danas bi slavio 25. rođendan. Njegov život prekinut je 25. maja 1995. godine, agresorskom granatom s Ozrena. Umjesto rođendanskog slavlja, danas je promovirana knjiga o životu tog dvoipogodišnjeg dječaka, koji je najmlađa žrtva masakra na tuzlanskoj Kapiji. Tog 25. maja zločinačka granata ubila je na Kapiji 71 mladu osobu. Zbog ovog zločina na 20 godina zatvora pred Sudom BiH osuđen je general Vojske RS-a Novak Đukić, ali je nakon presude pobjegao u Srbiju.

– Knjiga govori o dječaku Sandru, sinu Dine i Irene, koji je svoj život završio na Kapiji. Sastoji se od tri priče. Prve dvije su moje, kojima naglašavam stvaranje svijeta od Velikog praska, prije 13,7 milijardi godina, da bi prikazao koliko je sretnih okolnosti potrebno da bi uopće nastao život. Treću priču koja nosi naziv 881 dan života, napisao sam u ime Sandra Kalesića – kaže Nedžad Omazić, autor knjige koja nosi naziv Sandro Kalesić.

Knjiga je napisana jednostavni rječnikom, fondom riječi karakterističnim za dječakom starim dvije i po godine.

– Knjiga je napisana u superlativu, jer dijete sve vidi u superlativu. Mama i tata su najbolji na svijetu, djed Suljo pravi najbolje ćevape, baka pravi najbolji hljeb. Riječ je o jednoj porodici koja je učinila sve da u jednom ratnom vremenu živi što bolje. Ta priča o Sandru završava dok je on bio živ. Tek na kraju u prologu, imamo taj koji opisuje njegovu smrt, on je izdahnuo na ulazu u Univerzitetski klinički centar – priča Omazić.

Promocija knjige održana u sali Kantonalne privrede komore Tuzlanskog kantona privukla je veliki broj zainteresiranih. Svi oni su u miru pratili riječi pisca i slušali odlomke iz djela, a potom se bez mnogo riječi uputili kućama.

– Rat je preiod stradanja, kada ljudi ginu. Onda dođe period borbe protiv kolektivnih optužnica, protiv osvete i mržnje. Treća borba je borba protiv zaborava. Upravo zbog toga je važna ova knjiga. Ja bih najviše volio kada bih 71 ovakva knjiga napisana (o svim žrtvama Kapije op. a.). Ne samo knjiga, nego i predstava i film, ne samo o Kapiji, nego Srebrenici, Mostaru, Brčkom, Zvorniku…, svim bosanskim ranama. Tek tada možemo pričati o borbi protiv zaborava – rekao je Sandrov otac Dino Kalesić.