Preko migranata do glasova: Zastrašivanje građana i stranački protesti u službi izbora

Veliki broj migranata koji preko teritorije Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku pa dalje u zemlje Zapadne Evrope postali su integralni dio predizbornih kampanja pojedinih političkih opcija. Prednjači u tome SNSD, a ništa protiv dobijanja nekoliko glasova više preko leđa migranata nemaju i neke stranke iz FBiH.

Posebno je “zabrinut” zbog migranata koji nastoje preći hrvatsku granicu Sej Ramić, vijećnik Građanskog saveza u Gradskom vijeću Bihaća i kandidat za Skupštinu USK ispred koalicije te stranke i A-SDA. Činjenicu da migranti borave na prostoru USK zbog blizine Evropske unije Ramić i njegov lokalni stranački šef Šuhret Fazlić tumače kao propust kantonalnog premijera iz SDA i teoriju zavjere u režiji “političkog Sarajeva”. Migranti se, uvjeravaju iz Građanskog saveza, svjesno autobusima i vozovima šalju ka Bihaću.

Tako se Ramić 31. jula u popodnevnim satima spontano dosjetio da za 13. august zakaže protestni skup u Bihaću. Samo nekoliko sati kasnije, spontano se pojavio i plakat kojim se građani pozivaju na proteste. A još je spontanije plakat dizajniran baš u bojama Građanskog saveza.

.

Protesti zakazani za 13. august trebali bi biti mirni, a “sljedeća reakcija će biti žešća”, upozorava kandidat Građanskog saveza putem svog Facebook profila.

Retorika Građanskog saveza mnogo se svidjela RTRS-u. U prilogu posvećenom migrantskoj krizi u USK-u se transparentno kao krivac za putanju migranata ka granici sa Hrvatskom, preko teritorije ovog kantona, označava SDA.

– Nisu svi odbornici išli na te proteste. Evo, slučajno ili namjerno, nije bio nijedan vijećnik SDA – kazao je Šuhret Fazlić za RTRS.

Migranti, dodaje RTRS, idu i u Bosanski Petrovac, “još jednu općinu u kojoj SDA nije na vlasti”. Dok Milorad Dodik dolazak migranata interpretira kao realizaciju dugoročnog plana izmjene demografske slike BiH, Ramić ih predstavlja kao militante.

– Dragi moji Bišćani, da li vam ovo izgledaju jadni, nezaštićeni, ugroženi ilegalni migranti? Ili me varaju oči? Maskirni ruksaci! Jesu naše izbjeglice ovako ’92. prelazile u Hrvatsku i druge zemlje EU – napisao je Ramić uz video snimak migranata.