Istraga o sumnjivoj koncesiji za firmu “Lager” : Vid Šantić, tadašnji ministar privrede USK-a ( Asda )

Istražni organi Unsko-sanskog kantona (USK) vrše detaljne provjere vezane za niz sumnjivih i , po svemu sudeći, nezakonitih radnji koje su poduzeli određeni političari i državni službenici Kantona koje su u konačnici dovele do potpisivanja ugovora i davanja koncesije za eksploataciju uglja firmi „Lager“ iz Posušja na lokalitetu Rudnika mrkog uglja „Kamengrad“ kod Sanskog Mosta.
Po svemu sudeći, državni službenici i članovi Komisije za koncesije USK te tadašnji ministar privrede Vid Šantić i premijer u to vrijeme Izudin Saračević dali su koncesiju firmi „Lager“ d.o.o bez prethodnih provjera i zakonskih procedura neopohodnih za izdavanje koncesije za eksploataciju uglja na pomenutom lokalitetu. Načinjeno je niz propusta,a ovaj događaj slavljen kao veliki uspjeh tadašnje valde i resornog ministarstva.
Prema nepotvrđenim informacijama koje su u fazi provjere , Šantićevo ministarstvo je dalo koncesiju na ugalj d.o.o. „Lager“ i Posušja a da prethodno nije urađen predmjer i obuhvat lokaliteta na kome će se vršiti eksploatacija uglja.
Kao što je poznato 27. oktobra 2015. godine ministar privrede Unsko-sanskog kantona (USK) Vid Šantić je sa izvršnim direktorom poduzeća “Lager” iz Posušja Željkom Lovrićem, potpisao ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog uglja na lokalitetu Zlauše, u Fajtovcima kod Gornjeg Kamengrada. Koncesija je dodijeljena ovom poduzeću na 30 godina, nakon što je, navodno, ocijenjeno da postoji javni interes za njenu dodjelu, čime bi se osigurala ulaganja i otvorila radna mjesta, zatvorena nakon stečaja Rudnika mrkog uglja (RMU) Kamengrad.Tadašnji premijer Izudin Saračević izjavio je povodom potpisivanja koncesije kako je na ovaj način anarhija na rudištu stavljena pod kontrolu. Na ovom lokalitetu je  organizirana proizvodnja i ništa se posebno ne dešava, osim što se daleko od BiH prave planovi sa kineskim investitorima o korištenju kamengradskog uglja za buduću termoelektranu koju aktuelna vlast najavljuje kao posao stoljeća.
No, da ovog posla , po svemu sudeći, neće biti ništa govori i činjenica da je Ustavni sud BiH poništio stečajni postupak  koji je firma „Lager“ isposlovala protiv Rudnika “Kamengrad”   na Kantonalnom sudu Bihaću.To bi značilo da je provedeni stečaj bio nezakonit, pa je uvođenje „Lagera“ na lokalitet Zlauša samim tim sporno, kao što su , tim slijedom, sporni i svi drugi administrativni potezi vlasti , pogotovo način na koji je „hrvatski faktor“ (ministar Šantić, „Lager“ firma iz Posušja) odradio sumnjivu koncesiju. Spominju se i određene koruptivne radnje o čemu će se više znati nakon okončane istrage obzirom da je godišnji novčani iznos za ovu koncesiju bagatelan i za seosku trgovinu prehrambenim artiklima.
Naravno,Kinezi, Ministar Šarović i ostali i ovome nemaju pojma.

izvor: mojusk.ba