Ispovijest oboljele od MS-a: Svakim danom se trudim da stvorim što ljepše uspomene

Junakinja naše priče zaslužuje da se nađe u rubrici pod naslovom “Život piše drame”, jer su njen i život njene prijateljice toliko isprepleteni kao da je riječ o predlošku za scenarij nekog filma. Dvadesetšestogodišnja Nela (ime i prezime poznati redakciji), diplomirana psihologinja je upravo položila ispit čije poglavlje se doticalo degeneracije mozga i oštećenja mozga, kada joj je najbolja prijateljica saopćila da boluje od multiple skleroze (MS) – bolesti od koje u svijetu boluje 2,5 miliona ljudi. Šok i nevjericu zbog tužne vijesti o prijateljici i njenoj borbi s hroničnim inflamatornim oboljenjem centralnog nervnog sistema, odnosno multiple sklerozom, bolesti čiji su simptomi toliko različiti da ljekari pri pojavi prvih simptoma ne mogu odmah posumnjati na dijagnozu, nakon dvije godine su zamijenile druge teme o kojima su prijateljice radije razgovarale nego o samoj bolesti. No, Nela je tada primijetila simptome koje odmah nije mogla objasniti, poput onoga da duže od mjesec dana ne osjeća vlastita stopala:

Dvomjesečna vrtoglavica

“Jednom prilikom sam kroz šalu rekla da sigurno i ja imam MS, ali sam to otpisala odmah. Jer kolika je šansa da i ja imam MS, sad kada je ima moja najbolja prijateljica? Umjesto toga sam to pripisala drugim faktorima. Zasigurno je to moralo biti zbog blage skolioze koju sam otkrila to ljeto. Najesen sam dobila urgentnu potrebu da često idem u toalet, ali sam i tu pojavu pripisala tome da sam napokon postala odgovorna i da dovoljno hidriram organizam. Ono za šta nisam uspjela da nađem opravdanje su bile svakodnevne vrtoglavice koje su se javile početkom zime. Od momenta buđenja, osjećala sam vrtoglavicu koja se tokom dana pogoršavala, i zbog koje sam u više navrata padala. Kad sam provela već dva mjeseca sa vrtoglavicom i mjesec dana s velikom modricom na nozi na koju sam više puta pala, odlučila sam da se, ipak, trebam obratiti ljekaru. Nakon uredne krvne slike, bila sam upućena na ORL radi provjere srednjeg uha, čiji je nalaz bio potpuno uredan. Pregled kod neurologa je bila prva prilika u kojoj sam se zabrinula. Nisam mogla da stojim zatvorenih očiju. I ja, koja sam obožavala gimnastiku i gredu, nisam mogla da napravim dva koraka sa nogom ispred noge. Odmah sam upućena na magnetnu rezonancu.”

Nakon brojnih pretraga Nelina sumnja da je i ona oboljela od multiple skleroze je potvrđena. No, to joj je umjesto očaja dalo novu snagu jer se s MS-om “sprijateljila” onog momenta kada je saznala za svoju prijateljicu. I onda je krenulo liječenje, za početak pulsnom terapijom koja je sa sobom u par mjeseci i par aplikacija donijela bolne nus pojave. Mjesec dana nakon posljednje pulsne terapije, doktorica joj je propisala imunomodulatore:

Iskustva za zahvalu

“Znala sam da ne smijem da primam interferone (koje moja prijateljica prima), jer pojačavaju depresiju, sa kojom se borim preko deset godina. Tako sam u aprilu ove godine prošla edukaciju za apliciranje proizvoda Enkorten, i redovno ga uzimam od tada. Pomogao mi je da se sprijateljim sa prvobitnim neprijateljem, pa smo sada moja MS i ja funkcionalan tim. U avgustu mi je kontrolna magnetna rezonanca dokazala da sam dobro, time što nemam aktivnih plakova više. Nisam bila pretjerano iznenađena, s obzirom na to da se osjećam bolje nego ikad u protekle tri godine, ako ne i duže. MS me je naučila da napokon gledam na prethodna iskustva kao na iskustva na kojima trebam da budem zahvalna, kao i da iskoristim svaki trenutak u sadašnjosti. Ona mi je stalni podsjetnik da već sutra može da mi oduzme vid, pokret, ili bilo šta, da moram da živim život punim plućima, da mi kasnije ne bude žao. Tako da se sada svakim danom trudim da stvorim što ljepše uspomene za budućnost”, hrabri i sebe i druge oboljele o MS-a naša sagovornica kojoj želimo da nastavi, svojim vedrim duhom, i uz pomoć doktora da se bori s ovom opakom bolešću.

I na kraju još nekoliko informacija o MS-u. Multipla skleroza se može pojaviti u svakom životnom dobu. Više od 80 posto slučajeva bolesti počinju između 20. i 40. godine života, a u oko 9,5 posto kod osoba starijih od 50 godina. Od ove bolesti dva do tri puta češće obolijevaju žene. Statistika pokazuje da se FBiH nalazi u zoni gornje granice srednjeg rizika obolijevanja, a u FBiH je trenutno oko 3.000 oboljelih od MS-a.

oslobodjenje.ba