Anketa: SDA najjača!

Rezultati jednog od istraživanja javnog mnijenja o popularnosti političkih stranaka i kandidata uoči predstojećih Općih izbora uzbudili su neke od njegovih aktera, uglavnom one čije ambicije nisu usklađene sa naklonošću birača utvrđenoj u istraživanju.

Na uzorku od 5.000 ispitanika je tim istraživanjem utvrđeno da, kada je državni nivo u pitanju, SDA uživa najveću podršku sa 15,6 posto. SDP-u je naklonjeno 7,1 posto ispitanika, SBB-u pet posto, a Demokratskoj fronti 4,5 posto. HDZBiH za državni nivo ima podršku 8,3 posto ispitanika, SNSD 11 posto, SDS sedam posto, PDP 4,5 posto, a DNS 2,5 posto.

Kada je entitetski nivo u pitanju, 22,9 posto ispitanika se izjasnilo da bi glas dodijelilo SDA-u. Njih 12,6 posto bi glasalo za SDP, za SBB bi glasalo 7,5 posto, a za Demokratsku frontu 7,1 posto ispitanika. HDZBiH ima podršku 13 posto ispitanika. U entitetu RS SNSD ima najveću podršku sa 29 posto, a zatim slijede SDS sa 18 posto, PDP sa 11 posto te DNS sa sedam posto. Od stranaka sa sjedištem u Sarajevu, a koje će ponuditi svoje kandidate u entitetu RS, najveću podršku ima SDP sa 2,5 posto od ukupnog broja ispitanika u tom entitetu. SDP slijedi SDA sa dva posto, Demokratska fronta sa 0,2 posto dok je podrška SBB-u apsolutno izostala.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH ima podršku 22 posto ispitanika. Zanimljivo je da mnogo veću podršku u odnosu na svoju stranku ima Željko Komšić, čije bi ime među kandidatima zaokružilo također 22 posto ispitanika. Ime Dragana Čovića bi zaokružilo njih 11 posto.