Šest uzroka masne kose na koje možete uticati

Masna kosa problem je s kojim se susreću mnoge žene.

Uzrok tome je prekomjerno lučenje sebuma, zaštitnog sloja korijena kose na što mogu uticati pojedine životne navike. Problem masne kose može se riješiti, a evo šta radite pogrešno:

1. Kosu perete vrućom vodom

Ne kažemo da je trebate prati hladnom, ali pretopla voda šteti tjemenu i žlijezdama šalje signal da luče još više masnoće. Kosu je najbolje prati mlakom vodom, dok joj u vrućim ljetnim danima slobodno možete priuštiti i hladni tuš.

2. Kosu perete svaki dan

Masne kose se nećete riješiti ako je perete svaki dan, to će samo dodatno potaknuti lučenje masti. Svakodnevno pranje isušuje tjeme što čini kosu još masnijom nego prije.

3. Pretjerujete s regeneratorom

Regenerator treba koristiti pažljivo i ne treba ga nanositi na tjeme. Dovoljna je tek mala količina koju ćete umasirati u vrhove te dobro isprati MLAKOM vodom.

4. Pretjerujete s proizvodima za stilizovanje kose

Proizvodi poput laka za kosu ili gela pomoći će vam u oblikovanju i učvršćivanju frizure, ali će se zbog hemikalija iz njih kosa mastiti puno brže.

5. Ne perete četku

Četka za kosu koju svakodnevno koristite takođe može biti jedan od uzroka masne kose. Ako je ne perete redovno, na njoj se nakupljaju slojevi prljavštine, koji ostaju i u kosi.

6. Stalno dirate kosu

Ako stalno provlačite prste kroz kosu, tu biste naviku što prije trebali promijeniti. Ruke su prljave i često znojne pa sve što se nalazi na njima ostaje i na kosi te je čini masnijom.