Pravi razlog zašto neke žene odbijaju seks jako je bolan

STRES i današnji način života utječu na ljudsko zdravlje. Vjerovali ili ne, stres je jedan od uzroka zašto žene obolijevaju od dispareunije, koja se manifestira bolnim spolnim odnosima. Nedavno istraživanje provedeno na gotovo 7000 seksualno aktivnih žena u dobi od 16 do 74 godine upućuje na to da taj medicinski problem nije rijedak i pogađa žene svih godina.

Najčešći je ipak u žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama, a slijedi ih dobna skupina od 16 do 24 godine. Liječnici im mogu ponuditi pomoć, ali im se žene rijetko obraćaju jer je dispareunija još uvijek tabu.

Dispareunija je čvrsto povezana s drugim seksualnim problemima, poput vaginalne suhoće, tjeskobe i izostanka uživanja u seksu. Mnogo je različitih fizičkih, psihičkih i emotivnih faktora koji mogu uzrokovati bolan snošaj, a to može biti vrlo složeno za liječenje.

Nažalost, zbog ovog problema mnoge žene odbijaju seks, ali ne govore o stvarnom stanju. Dispareunija je još uvijek tabu tema te se o njoj, kao i o vaginizmu, jako rijetko govori i piše.