Žestoke reakcije na Dodikove “želje i snove”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u samo mjesec dana drugi put je iskoristio priliku izraziti želju za teritorijalnim jedinstvom Srbije i Republike Srpske.

Oba puta u prisustvu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji na ovakve izjave nije reagovao. Ali je uslijedila oštra rekacija Stranke demokratske akcije, te još jednom poruka međunarodnnih institucija – na svako kršenje Dejtonskog sporazuma – biće i adekvatna reakcija.

Granica između Bosne i Hercegovine i Srbije zauvijek će ostati tamo gdje se sada nalazi, poručili su iz Stranke demokratske akcije – te izjave o teritorijalnom ujedinjenju Srbije i Republike Srpske, nazvali pustim snovima Milorada Dodika.

Oni koji vole BiH nikada neće dopustiti da se ona pomjeri. Entitet RS može biti samo dio države BiH u kojem pored Srba žive i Bošnjaci, Hrvati i Ostali, i koji moraju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji tog entiteta. Sve drugo bi predstavljalo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira, i odvelo bi u nestanak entitet RS, koji je nastao tim sporazumom“, navodi se u saopćenju SDA.

I nakon prve izjave o jedinstvu Republike Srpske i Srbije koju je Dodik dao u Beogradu, iz Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini su odgovorili kako su najozbiljnije posvećeni miru i stabilnosti države čiji je teritorijalni integritet neupitan. Isti stav ponovili su i danas.

Niti Dejtonski sporazum, niti Ustav BiH ne daju mogućnost entitetima da se otcijepe. Retoričke špekulacije o otcjepljenju su nedopustive, i prvenstveno služe da preplaše investitore i unište radna mjesta. Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma i, u skladu s tim, na njih bi se adekvatno reagovalo”, navodi se u saopćenju Ambasade SAD.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov je odgovarajući na pitanja ruskog Sputnjika kazao kako ne želi spekulisati na temu eventualnog raspada Bosne i Hercegovine, međutim kazao je kako je sama Rusija garant Dejtonskog sporazuma. Na to je stavila svoj potpis i podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao samostalne države.