UEFA zatražila od BiH istragu sumnjivih utakmica: Članovi Saveza se znojili u SIPA-i?

Krovna kuća evropskog fudbala zatražila je od vlasti u Bosni i Hercegovini provjeru šest fudbalskih utakmica odigranih u ovoj zemlji zbog sumnji da su bile namještene.

Potvrdio je to neimenovani dužnosnik N/FSBiH,  Ovaj je zahtjev dostavljen posredstvom EUROPOL-a te je proslijeđen policijskim tijelima, no nije izvjesno kako će rezultirati opipljivim nalazima. Naime, tokom prošle godine za šest utakmica odigranih u Premijer ligi, ali i nižim ligaškim takmičenjima, s područja Azije uplaćeni su veliki iznosi novca i za vrlo čudne kladioničarske kombinacije.

U nekoliko slučajeva radilo se i o dramatičnim preokretima utakmice, a najveći koeficijenti kod kladioničarskih parova upravo su oni koji se odnose na rezultat na poluvremenu, odnosno kraju utakmice “iz dvice u keca”, što može za samo jedan par iznositi i više od 30. Iz UEFA-e nisu potvrdili, ali ni demantirali navode o postojanju nove istrage.

Sagovornik nije mogao potvrditi o kojim mečevima je riječ, no dodao je da su se “pojedini članovi Saveza” znojili dok su davali iskaze u SIPA-i.