Sjekirom ubio majku, nanu i očuha

U sarajevskom Kantonalnom sudu uskoro će početi suđenje dvadesetogodišnjem Neziru Kamenici, mladiću koji je u maju ove godine u goraždanskom selu Bogoušići ubio svoju majku, nanu i očuha.

Kako nam je potvrđeno iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, kojem je odlukom Vrhovnog suda FBiH ustupljen ovaj predmet i koje će zastupati optužbu, početak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 24. oktobar.

Kamenica je, podsjećamo, pred sudijom za prethodni postupak u Kantonalnom sudu u Goraždu, negirao krivnju za trostruko ubistvo za koje ga je optužilo Tužilaštvo BPK.

Nakon toga je predmet delegiran sarajevskom Sudu, koji je najbliži, jer sud u Goraždu ne raspolaže dovoljnim brojem sudija.

Stravičan zločin koji se dvadesetogodišnjaku stavlja na teret dogodio se u porodičnoj kući u Bogušićima u noći sa 2. na 3. maj kada je sjekirom iskasapio svoju majku Zehru Kavazović, nanu Šemsu Džabija, te očuha Ifeta Kavazovića.

Optužnica protiv Kamenice je podignuta nakon što je tim sudskih vještaka medicinske struke utvrdio da je Kamenica u trenutku zločina bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno. Na teret mu se stavlja trostruko ubistvo na okrutan i podmukao način.

Nezir se trenutno nalazi u KPZ-u u Busovači, gdje se, nedugo nakon zločina pokušao ubiti žiletom. Od tada je u KPZ-u bio pod stalnim nadzorom i medicinskom terapijom zbog teškog psihičkog stanja u kojem se nalazio.

Za ovakva krivična djela predviđena je maksimalna kazna od 21 do 45 godina zatvora, ali je Kamenica u momentu ubistva imao svega 20 godina zbog čega mu se može izreći najviše 20 godina robije.