Radončićeva kadrovska slagalica i blokada države daju jasnu sliku zašto je on došao u BiH

Fahrudin Radončić nastavlja provoditi neshvatljivu politiku, želeći istovremeno biti i vlast i opozicija, smatraju u SDA. Ova stranka se oglasila saopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

– Koristeći činjenicu da je dio vladajuće koalicije, Radončić je do sada na pozicije imenovao skoro hiljadu svojih kadrova, a u isto vrijeme pokušava rušiti Vijeće ministara i blokirati rad Parlamenta Federacije BiH.

Dok nastoji zaustaviti reformske procese, politički pogubljeni Radončić nastavlja iskorištavati poziciju šefa jedne od vladajućih stranaka i isključivo zarad ličnih interesa na dobro plaćene funkcije postavljati osobe za koje vjeruje da mu posredno mogu biti od pomoći.

Zabrinut za procese koji se vode protiv njega, ranije je u javna preduzeća i institucije “uhljebio” članove porodica istaknutih nosilaca pravosudnih funkcija, želeći tako da ostvari utjecaj i kontrolu nad Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i drugim institucijama u pravosuđu.

Radončić se ne zaustavlja na tome, pa pod svoju kontrolu pokušava staviti i nevladin sektor i tzv. nezavisne analitičare.

Za svoju potpredsjednicu nedavno je imenovao suprugu menadžera Centra civilnih inicijativa (CCI) Adisa Arapovića, a sada je u Nadzorni odbor BH Telecoma postavio majku portparolke Transparency Internationala Svetlanu Cenić.

Javnosti u BiH je poznato da je Svetlana Cenić tokom agresije na BiH bila dijelom Karadžićevog paljanskog rukovodstva i najbliža saradnica Nikole Koljevića, Momčila Krajišnika i Jovana Tintora. Poznati su i detalji njenog nečasnog svjedočenja pred Haškim tribunalom, gdje je neistinama o konc-logoru Trnopolje branila svoje ratne šefove.

Njenom novom šefu Fahrudinu Radončiću ništa od toga nije smetalo, što samo još jednom potvrđuje da je zbog svojih privatnih interesa spreman pogaziti sve principe. Nakon što je na suđenju u Prištini Bošnjake optužio za početak rata, sada imenovao saradnicu ratnih zločinaca u Nadzorni odbor BH Telecoma, vjerujemo da su bh. javnosti mnogo jasniji potezi koje povlači Radončić, a time i stvarni razlozi njegovog dolaska u BiH – navodi se u saopćenju SDA.