Košarkašima Kosova odobrene vize za ulazak u BiH

Mladi košarkaši Kosova dobili su sinoć vize za dolazak u Sarajevo, gdje je u četvrtak počelo kadetsko Evropsko prvenstvo divizije B. Iz Košarkaškog saveza naše zemlje potvrđeno je za medije da je košarkašima Kosova viza izdata u Skoplju, čime je riješen ovaj problem.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak prethodno je potvrdio da će košarkašima kadetske reprezentacije Kosova do kraja dana biti izdate vize, te kako je predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Boris Spasojević promijenio svoj stav.

“Mi smo tek večeras dobili stav potpredsjednika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, odnosno predsjednika Košarkaškog saveza Republike Srpske da on stoji iza ovog takmičenja i da smatra da treba izdati vize selekciji Kosova. Zbog toga smo izgubili nekoliko dana, mogao je to reći i ranije, kada je eksplicitno rekao da je protiv toga. S obzirom na to da su se okolnosti promijenile, stvoreni su neki drugi uslovi i vize će do kraja dana biti izdate”, izjavio je tada Crnadak.

Nešto ranije, FIBA je upozorila Košarkaški savez Bosne i Hercegovine da će, ukoliko vize ne budu izdate, snositi posljedice.

Evropsko prvenstvo na kojem učestvuju 24 reprezentacije održava se od 09. do 18. augusta, a Kosovo se nalazi u grupi sa košarkašima Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Bjelorusije, Češke i Švicarske.

IZVOR: bhrt.ba, index.ba