Kako se pravilno jede bijeli luk?

Bijeli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.

Bijeli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu.  U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U bijelom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica. Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.  Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri glavice luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju jesti luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje luku daju ljekovita svojstva.  Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača. Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi bijelog luka protiv kojeg ni jedna prehlada nema šanse.