Ibišević: Mislio sam da će biti lakše donijeti ovakvu odluku

Vedad Ibišević (33), fudbaler berlinske Herthe nakon deset godina, 82 utakmice i 28 postignutih golova danas je u Sarajevu potvrdio da se oprašta od dresa sa državnim grbom BiH.

“Želim da potvrdim ono što sam rekao prije susreta sa Estonijom, da je to, u slučaju da ne odemo u u Rusiju, to moja posljednja utakmica. Ostajem pri toj odluci. Trebalo je malo vremena da se poslože sve te emocije i moji neki osjećaji. Mislim da je to prava odluka. Nakon deset godina lijepih i svakakvih momenata mislim da je to najbolja odluka i za mene i za reprezentaciju. To je u mojim godinama i logična odluka“, kazao je Ibišević, te se zahvalio svima koji su bili uz reprezentaciji, te poručio da će zauvijek biti jedan od najvećih navijača BiH.

Ibišević je istakao da je bilo veoma teško donijeti odluku da se oprašta od najdražeg dresa.

“Definitivno sam mislio da će biti lakše. Bio sam siguran u tu odluku. Htio sam to. Moralo se desiti prije ili kasnije. Mislim da je ovo, po mom nekom osjećaju, pravi momenat. Poslije utakmice sa Estonijom sam stvarno osjetio koliko je teško, jer reprezentacija je jedna emotovina priča, koja mi je jako draga i bitna. Zato sam trebao malo vremena da posložim neke emocijem, ali mislim da je ovo definitivno prava odluka“, kazao je Ibišević .

U dresu BiH debitovao je 24. marta 2007. godine u utakmici kvalifikacija za EURO 2008. protiv Norveške. Od tada je doživio mnogo lijepih, ali i tužnih trenutaka sa bh. timom. Ono po čemu će ga pamtiti bh. navijači je gol protiv Litvanije za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, a potom i pogodak Argentini na “Marakani“, koji je bio prvi za BiH na velikim takmičenjima.

“Bilo je dosta emotivnih momenata, ali pozitivan neki koji bi izdvojio je taj u Kaunasu. Na kraju utakmice smo po prvi put shvatili da smo otišli na neko veliko takmičenje i to su momenti koji ostaju u sjećanju za sva vremena. Sigurno je gol protiv Argentine na ‘Marakani’ isto jedan prelijep momenat i osjećaj, ali prije svega je utakmica u Kaunasu za mene bila neki ‘highlights’ cijele karijere“, naglašava popularni “Vedator“.

Na kraju reprezentativne karijere nije doživio da sa BiH zaigra na još jednom velikom takmičenju. Nadmetanje u kvalifikacionoj grupi “H“ bh. selekcija je zauzela treće mjesto iza Belgije i Grčke.