Dodik na prijemu u Beogradu: RS ima pravo na svoju vojsku

Predsjednik RS Milorad Dodik govorio je večeras na obilježavanju takozvanog dana RS i godišnjice proglašenja prvog Ustava RS u Beogradu.

On je, prenose agencije, ocijenio da po svim elementima RS ima obrise države – teritoriju, stanovništvo i efkasnu vlast, piše portal scradar.com.

– Danas je za Srbe RS država i mi se toga nećemo odreći i šta više ćemo razvijati naš pristup tome – rekao je Dodik u Skupštini grada Beograda.

BiH je za Srbe u RS-u mjesto moranja, a ne mjesto želje, rekao je Dodik i dodao “naše srce je ovdje”.

Istakao je i da su se ponovo čuli arogantni stavovi američke administracije o formiranju vojske Kosova.

– Zamoliću predsjednika Vučića da ima u vidu da ne može da se odvoji pitanje RS i Kosova. Ne može za neke da važe pravila, a za druge ne – rekao je Dodik i dodao da RS po Dejtonu ima pravo da ima vojsku, ali su je nasiljem oteli, dok Kosovo takvog dokumenta nema.

On je zahvalio predsjedniku Vučiću na dobrim odnosima između Srbije i RS i izrazio uvjerenje da će uskoro biti završen posao na Deklaraciji o očuvanju srpskog identiteta koja, kako je rekao, nije uperena ni protiv koga.

Svečani prijem povodom takozvanog dana RS i godišnjice proglašenja prvog Ustava RS, priređuje predstavništvo RS u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je dogovoreno da sljedeća zajednička sjednica dvije vlade bude održana u Trebinju i poručila da specijalne veze između RS i Srbije nikada nisu bile jače.

– Nikad nismo imali više zajedničkih projekta – rekla je Brnabić koja je večeras bila i kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je rekla da je danas u Banjoj Luci razgovarala sa rukovodstvom RS o zajedničkim projektima koji se sada realizuju, ali i o onima koji će se tek sprovoditi.