DF-ovci, bivši SDP-ovci, Amir Murić i Hazim Kapić se ne slažu oko esencijalne liste

Ministar u Vladi USK-a Hazim Kapić je kreirao i predložio esencijalnu listu. Pisali smo o tome kako je sam ministar Kapić izjavio da je došlo do nekih propusta u samom postupku kreiranja liste. Sa predloženom listom se ne slaže ni njegov stranački kolega ( DF ), bivši ministar zdravstva i socijalne politike USK, Amir Murić.

„Da li kanton to može sada izdržati, to je na Vladi i ministarstvu da procijene. Po meni ne mogu. Ja sam ranije ministar bio i znam da kanton preširoku listu ne može izdržati, ali da je A lista obavezna i ako je jedan list izostao na A listi onda je prekršen zakon“, kaže dr. Amir Murić, član Komisije za zdravstvo Skupštine USK.

Dok zdravstvo grca u problemima, Kapić ne krije namjere da preferira određene proizvođače, a u prilog tome ide i nedavni sastanak sa delegacijom Ambasade Makedonije na kojem se upravo razgovaralo o lijekovima.

 

“Sva dokumentacija koja se prilaže uz zahtjeve je dovoljna da se donese odluka o sadržaju liste bez ikakvih kontakata sa proizvođačima, predstavnicima i to, zato što nas to ne treba ni da interesuje ko predstavlja određenu ustanovu i da se uzmu papiri i praksa koja se ne može zanemariti. Svako pogodovanje pri donošenju liste je kršenje zakona, s tim da zakon decidno nalaže da se moraju staviti domaći proizvođači i farmaceutske kuće koje su originatori, koje su prve stavile na tržište taj lijek, dok ove sve druge kuće se stavljaju prema finansijskim mogućnostima“, kaže Murić.