Bh. logoraši poduzeli prve korake u potraživanju odštete od Republike Hrvatske

Nakon posljednjih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, prvenstveno one u predmetu Prlić i drugi, Savez logoraša u BiH je preduzeo niz aktivnosti s krajnjim ciljem razmatranja i iznalaženja mogućnosti da se, na adekvatan način, obeštete logoraši ali i druge žrtve udruženog zločinačkog poduhvata za koji je, među ostalim, osuđen i najviši politički i vojni vrh Republike Hrvatske, tj. Republika Hrvatska.

“Održali smo niz sastanaka sa eminentnim stručnjacima, prvenstveno pravnim ekspertima iz oblasti međunarodnog, ali i građanskog i drugih oblasti prava, između ostalih i sa gospodinom Antom Nobilom, sa kojim smo razmotrili neke od opcija koje nam stoje na raspolaganju. Zaključeno je da ima elemenata da žrtve udruženog zločinačkog poduhvata zahtijevaju obeštećenje, te je iskazan obostrani interes za saradnju na ovom pitanju”, kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Mešković je naglasio da prije bilo kakvih definitivnih odluka, potrebno je da presudu u predmetu Prlić i drugi, koja još uvijek nije dostupna, dobro analiziraju i preduzmu dalje korake.

“Ostvarili smo i niz drugih kontakata, a u planu imamo razgovarati sa još jednim brojem potencijalno nam interesantnih sagovornika koji mogu biti podrška u realizaciji naših ciljeva. U svakom slučaju, prvenstveno nam je cilj da, ukoliko to bude moguće, ovo pitanje riješimo razgovorom, dogovorom, odnosno nagodbom sa Republikom Hrvatskom”, naveo je Mešković.

Presudom u predmetu Prlić i drugi jasno je i nedvosmisleno potvrđeno da je na teritoriji Bosne i Hercegovine vođen međunarodni oružani sukob u kojem je učestvovala Republika Hrvatska, te je utvrđeno i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao najviši politički i vojni vrh Republike Hrvatske.

“Radi se o izuzetno teškim kvalifikacijama, odnosno stravičnim zločinima koji povlače i odgovornost za naknadu štete žrtvama istih, te smatramo da će, bez obzira na reakcije i istupe hrvatskih političkih dužnosnika koji negiraju odgovornost Hrvatske, pravo na naknadu štete te presudu u cjelini, prevagnuti razum i saosjećanje sa žrtvama, da će presuda biti priznata i provedena, da će žrtve udruženog zločinačkog poduhvata biti adekvatno obeštećene, te da se mi, na ovim prostorima, više nikada nećemo dovesti u situaciju u kakvu smo se doveli početkom devedesetih godina prošlog vijeka i čije nam posljedice ni danas, nakon više od 25 godina, ne daju da se okrenemo budućnosti”, rekao je Mešković.

On je izrazio nadu se da će Republika Hrvatska biti spremna za razgovor i da će se pitanje obeštećenja žrtava međunarodnog sukoba vođenog ne teritoriji Bosne i Hercegovine i udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je bila jedan od učesnika, riješiti sporazumom.

“Ukoliko se to ne desi, neminovno slijedi potraživanje prava žrtava sudskim putem. Taj proces jeste dugotrajniji, teži za obje strane te dosta skuplji, ali će, vjerujemo, u konačnici završiti u korist žrtava. U slučaju sudskog procesa, angažovaćemo sve raspoložive snage”, zaključio je Mešković.