Zašto je Bihaću potrebno pobjedonosno NK Jedinstvo?

Nakon uspješnih priprema u kojima je NK Jedinstvo Bihać pod vodstvom novog šefa stručnog štaba Vlade Jagodića ostvarilo zapažene rezultate, danas od 17:30 h u prvoj utakmici protiv Bosne Visoko počinje nova sezona u 1. ligi Federacije BiH.

Bihać već danima u tišini komentariše dešavanja u omiljenom klubu, uz dozu opreza budući da je svaka prethodna sezona najavljivana kao uspješna, ali se već nakon par kola uviđalo da je Jedinstvo kvalitetom daleko od najvišeg ranga. Međutim, ta činjenica sigurno neće uticati na nogometnu publiku na stadionu “podno” Borića, koja željno očekuje prvi sudijski zvižduk i crveno-bijele dresove na terenu.

Situacija u Bihaću nije najblistavija. Već dugo vremena bihaćka mladost je na izlaznim vratima prema zemljama EU, a da okolnosti uvijek mogu biti i gore svjedoči i aktuelni problem sa migrantima kojih je u Bihaću iz dana u dan sve više. Aktuelne političke elite su i po jednom i po drugom pitanju podjeljene, što se nadalje odražava na društvo koje iako etnički možda najhomogenije na prostoru BiH, nikad nije bilo podijeljenije. Crni oblaci pesimizma su se nadvili iznad grada pod Plješevicom, što svakodnevno utiče na društvenu sliku i kvalitetu života u Bihaću.

Pozitivnih vijesti je sve manje, a čak i one koje su od šireg društvenog značaja brzo se utope u sivilo negativnih i politički usmjerenih spinova, sa ciljem diskreditacije drugoga.

Upravo zbog toga je Bihaću i Bišćanima potrebna neka nova energija. Energija zajedništva, ponosa i prkosa. Zajedničko srce koje će kucati ubrizgavajući pozitvne emocije, vraćajući u Bihać ono što su nam naprasno oduzeli, a to je nada u bolje sutra.

Može li Jedinstvo biti okidač promjene, brzo ćemo saznati. Prvi pokušaj je već danas, pa zbog toga šalove u ruke i svi na stadion. Svi kao jedan, svi za Jedinstvo.