PRVI MEMORIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR “ALMIN ĐULIĆ”

U nedjelju 03.12.2017. godine, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Udruženje distrofičara Bužim je organizovalo prvi memorijalni šahovski turnir “Almin Đulić”. Prvi memorijal je organizovan u znak sjećanja na nedavno preminulog člana Šahovske sekcije Udruženja distrofičara Bužim. Učesnici prvog memorijalnog turnira su bili šahisti sa invaliditetom iz općine Bužim, a u narednim godinama nam je cilj da ovaj Memorijal postane jedan od najveći šahovski događaja na USK-a i šire.

Na turniru se igralo 5. kola sa ubrzanim tempom igre od 15. minuta po igraču. U izuzetno izjednačenoj borbi, kroz svih pet kola i odigranih nekoliko veoma zanimljivih partija, konačni pobjednik je u veoma neizvjesnoj završnici odlučen tek u zadnjem kolu. Dva prvoplasirana igrača neočekivano su izgubili u 5. kolu i na kraju su četiri igrača završila turnir sa po tri boda, pa je konačni poredak određen na osnovu međusobnog skora prvoplasiranih igrač. Prvo mjesto, zbog pozitivnog međusobnog skora je zauzeo Samir Đulić, drugi je bio Sead Šahinović, a treći Nijaz Remetić.
Za prva tri mjesta udruženje je obezbjedilo novčane nagrade i diplome, a svi ostali učesnici su dobili diplome za učešće. Ovom prilikom čestitamo svim osvajačima nagrada i zahvaljujemo se svima koji su uzeli učešće na prvom memorijalnom šahovskom turniru “Almin Đulić”.